Kinderopvang Walcheren

Wat fijn dat jullie er weer zijn!

2 juli 2020

“Het is zondagmiddag. We zijn met zes collega’s op kantoor – toen al op gepaste afstand – om alle mogelijke corona-scenario’s voor KOW uit te werken. Het ziet er namelijk naar uit dat scholen definitief dicht gaan. Maar zou dit ook voor de kinderopvang gelden? Met een pizza in onze hand luisteren we om 18:00 uur naar premier Rutte die ons het verlossende antwoord geeft: de volgende dag zullen we tot nader order onze deuren niet openen. We zijn er even stil van. Maar schieten daarna meteen in de actie, want er moet veel gebeuren.”

 

Annemiek Koppejan, directeur-bestuurder van KOW, herinnert zich het moment van sluiting als de dag van gisteren. Het was de start van een bewogen periode. “Een tijd die niet alleen spannend was, maar ons ook veel verbondenheid en mooie initiatieven heeft gebracht.”

Schouders eronder

“Ook al was KOW gesloten, we hadden het drukker dan ooit”, blikt Annemiek terug. “Het was mooi om te zien hoe voortvarend alle medewerkers aan de slag gingen: we informeerden ouders, regelden noodopvang, overlegden met scholen, hielden medewerkers op de hoogte en pasten onze website aan. Maar alle kinderen, die jonge avonturiers waar we het in ons vak uiteindelijk allemaal voor doen, kwamen plotseling thuis te zitten. Dat ging ons echt aan het hart. Niet voor niets staken we daarom veel energie in het houden van verbinding met de kinderen. Zo lanceerden we in de eerste week het dagelijkse KOW Journaal en viel er bij alle kinderen een wenskaartenverrassing op de deurmat. Ook werden er door medewerkers filmpjes gemaakt, knutselwerkjes langsgebracht, gebeld en kaartjes verstuurd. Maar hoeveel we ons ook inspanden, wat werden ze gemist!”

Heropening

“De opluchting onder medewerkers was dan ook groot toen we hoorden dat we op 11 mei onze deuren weer mochten openen. Maar tegelijkertijd stond de volgende achtbaan voor de deur, want: hoe ziet kinderopvang in coronatijd er concreet uit? We moeten rekening houden met de eisen van de overheid, de wensen van ouders en de mogelijkheden van onze locaties”, legt Annemiek uit. In korte tijd is met man en macht gewerkt aan een protocol, zijn medewerkers geïnstrueerd en zijn richtlijnen naar ouders gecommuniceerd. Annemiek: “Maandag 11 mei was de ‘grote dag’. Er stonden veel medewerkers stand-by om actie te ondernemen bij eventuele problemen, maar gelukkig is de heropening soepel verlopen.”

Opgewekt

Ondanks de extra regels en nieuwe manier van werken, merkt Annemiek dat iedereen vooral heel opgewekt is. “Het blijft een spannende tijd, maar de meeste ouders die hun kinderen komen brengen, zijn blij dat het weer mogelijk is. En als ik kijk naar onze eigen medewerkers, dan vinden ze het super fijn dat we weer open zijn. Iedereen heeft weer zin om te werken, de ontwikkeling van de kinderen te zien en samen met collega’s zo goed mogelijk voor de kinderen te zorgen. Het is afwachten wat de toekomst ons brengt, maar samen zijn we sterk en kunnen we dit aan!”

Heb je een vraag?
Wij helpen graag!

Ga naar contact
Nu ook via Whatsapp!