Schatgraven, kokosnoot bowlen, een zandkastelen-wedstrijd: ook dit jaar hebben onze pedagogisch medewerkers weer de leukste activiteiten bedacht voor de zomer. Dit jaar is het thema: op een onbewoond eiland. Jasper Lampert, projectmedewerker BSO, bedenkt én regelt samen met een groep BSO-medewerkers de activiteiten en excursies. De input hiervoor komt altijd vanuit kinderen. Jasper vertelt wat er deze zomer allemaal op de planning staat. “Heel veel leuke dingen, kan ik je vertellen. We kunnen dit jaar eindelijk weer eens leuke uitstapjes organiseren en inspirerende mensen uitnodigen. Dus dan doen we dat ook! Want op een onbewoond eiland, daar zijn alle dagen fijn.”

Mee naar zee

Week 1 & 2

We beginnen de zomervakantie met een echt zee-avontuur, op weg naar het onbewoonde eiland. Jasper: “We maken een reis over zee, met allerlei activiteiten die daarbij horen. Wat dacht je van een race met zelfgemaakte bootjes of het leren van verschillende scheepsknopen? Sta dus niet gek te kijken als je zoon of dochter straks in de tuin een paalsteek nadoet met een springtouw”, lacht Jasper. Tijdens deze twee weken komen kinderen van alles te weten over de magische onderwaterwereld, eb en vloed en het beschermen van oceanen. Ook worden uitstapjes gemaakt naar Deltapark Neeltje Jans en het Muzeeum. Verder maken BSO’s een overtocht met de Westerschelde Ferry en gaan ze vlotvaren bij Speelhof Hoogerzael.

Expeditie Robinson

Week 3 & 4

Land in zicht! Na een onvergetelijke tocht stranden de kinderen op het onbewoonde eiland. Jasper: “Als echte Robinsons moeten we creatief zijn om te ‘overleven’. Naast echte Expeditie Robinson-opdrachten, zoals hindernisbanen, schatkisten openen en evenwichtsproeven, gaan we ook sieraden maken van schelpen, strandkleding pimpen, beachvolleyballen en houden we een zandkastelenwedstrijd. Ook gaan we strandjutten bij Terra Maris, met een archeoloog fossielen ontdekken en een kunstwerk maken met – de door kinderen verzamelde – hergebruikte strandjutmaterialen. Wij vermaken ons wel op het onbewoonde eiland!”

Tropisch regenwoud

Week 5 & 6

Het is tijd om het binnenland van het eiland te ontdekken. De kinderen gaan op verkenningstocht door het regenwoud. Spannend! Wat komen ze daar allemaal tegen? “Heel veel leuks”, vertelt Jasper enthousiast. “We gaan hutten bouwen, terrariums maken, organiseren een zeskamp en leren hoe we zelf van vies water weer helder water kunnen maken. Ook apenkooi mag natuurlijk niet ontbreken. De BSO’s gaan op excursie naar Berkenhof Tropical Zoo en Speelhof Hoogerzael. En er komen enthousiaste muzikanten langs die samen met de kinderen muziek gaan maken, passend bij een tropisch regenwoud.”

Voor ieder wat wils

De activiteiten tijdens de zomervakantie zijn heel divers en verschillen per BSO. Alle BSO’s hebben activteitenboekjes ontvangen met ideeën, passend bij het thema ‘Op een onbewoond eiland’. Uiteindelijk is het aan de BSO’s en de kinderen hoe ze dit daadwerkelijk invullen. Want hoe uitgebreid ons vakantieprogramma ook is, kinderen beslissen altijd zelf wat ze willen doen. Het is tenslotte vakantie!

Wie, wat, waar, wanneer?

Tijdens de zomervakantie maken BSO’s regelmatig een uitstapje. Deze excursies vinden plaats op verschillende dagen. Sommige zijn gepland, andere (nog) niet. Voor ‘grote’ uitstapjes, zoals een bezoek aan Neeltje Jans, Berkenhof Tropical Zoo of een overtocht met de Westerschelde Ferry is een rooster beschikbaar met wanneer welke BSO wat gaat doen. Wil je weten wat de BSO van jouw kinderen deze zomer gaat doen? Vraag het de pedagogisch medewerkers op jouw locatie.