verhaal

‘Een betere gastouder gaan we niet krijgen’

Ouders over gastouderopvang

Corine is getrouwd met Hans en werkt als verkoopmedewerkster in een slagerij. Samen hebben ze drie dochters: Rosie, Fleur en Nina. Ze wonen in Aagtekerke waar de meiden twee keer per week naar gastouder Jozien gaan.

“Jozien woont twee straten verderop en dat is zo fijn. Iedere dinsdag en donderdag zorgen Hans en ik er samen voor dat iedereen op tijd aangekleed is. Rond tien voor half acht vertrek ik naar de slagerij en brengt Hans ze bij Jozien. Bij haar eten ze ook een boterham; dat scheelt mij aardig wat tijd ’s ochtends! Daarna brengt ze de oudste twee naar school en is Nina de rest van de tijd bij haar. Op dinsdag is er nog een jongen die een paar maanden scheelt met Nina. Die twee zijn beste maatjes en ik krijg vaak foto’s dat ze gezellig samenspelen. Op donderdag haalt ze de meiden ook weer uit school en zijn ze daar de hele middag. Soms heeft Jozien een verjaardag of gaat ze koffiedrinken bij een vriendin. Ze neemt de kinderen dan gewoon mee, net zoals wij ook zouden doen. Dat vind ik alleen maar leuk.

Jozien is zo’n lief mens. Als er iemand jarig is, gaat ze met de kinderen naar de winkel om een cadeautje te kopen. Geweldig toch?

De meiden gaan nu zo’n drie jaar naar Jozien. Vanwege ons werk zochten we iemand die de kinderen ook naar school kan brengen. Zo kwamen we al snel op een gastouder uit. Ik kende Jozien al wel van het dorp en de kerk en zag haar weleens lopen met kinderen. Ze heeft vroeger zelfs op mijn man gepast, grappig hè? Het klikte gelijk bij onze kennismaking en we kregen een warm welkom.

Jozien is altijd vrolijk en zo’n lief mens. Als er iemand jarig is, gaat ze met de kinderen naar de winkel om een cadeautje te kopen. Geweldig toch? Een betere gastouder gaan we echt niet krijgen. We kunnen alles bespreken en ze is heel flexibel. Omdat Jozien een gastouder met de Bijbel is, bidden en danken de meiden met haar, net zoals thuis en op school. Dat vinden wij belangrijk. Maar ook kinderen zonder religie zijn welkom. Onze kinderen komen heel graag bij haar.

Jozien is een echt buitenmens. Ze geniet van de kippen en andere dieren die bij hen in de achtertuin lopen en ze eet altijd uit de moestuin. Met de kinderen gaat ze ook veel naar buiten, naar het bos of naar het strand. Binnen zitten ze vaak aan de grote keukentafel om te eten, te kletsen of te knutselen. De meiden boffen maar, want Jozien is ook nog eens heel creatief. Vorig jaar met Kerst kregen we bijvoorbeeld een mooi kerststukje.

De meiden boffen maar, want Jozien is ook nog eens heel creatief. Vorig jaar met Kerst kregen we bijvoorbeeld een mooi kerststukje.

Jozien voelt de kinderen goed aan en dat is heel waardevol. Toen de overgrootmoeder van de meiden overleed, zag ze dat ze de uitvaart naspeelden en een kist bouwden met LEGO. Zo’n indruk had het gemaakt. Ik was blij dat Jozien daar goed op inspeelde door het bespreekbaar te maken met de meiden. Dat is ook één van de redenen dat de kinderen zo op hun gemak zijn bij haar.

Als mijn jongste dochter Jozien ergens op het dorp ziet, rent ze ernaartoe voor een knuffel. Je kan echt zien dat ze van onze kinderen houdt. En andersom ook!”