Hoera, je bent zwanger! Een prachtige tijd, maar ook een tijd waarin veel geregeld moet worden. Bijvoorbeeld het regelen van kinderopvang. Het lijkt misschien nog ver weg, maar toch adviseren we je niet te lang te wachten. Maar hoe kies je een kinderdagverblijf voor je baby? Klantadviseur Anouk helpt je met deze tips op weg.

1. Begin op tijd

“Oriënteren op kinderopvang kun je het beste zo snel mogelijk doen. Zo heb je meer kans op de opvang die je wilt, want het kan voorkomen dat een locatie een wachtlijst heeft. Het geeft toekomstige ouders vaak een gerust gevoel als de opvang alvast geregeld is. ‘Dat kan ik ook weer van mijn lijstje afvinken!’ lachte een aanstaande moeder deze week aan de telefoon.”

2. Maak je eigen lijstje

“Bedenk eerst goed wat je zelf wilt: wil je kinderopvang in de buurt van je huis of van je werk? Op welke dagen wil je opvang? Heb je behoefte aan flexibele haal- en brengtijden? Goed om te weten: de dinsdag en donderdag zijn bij veel locaties populaire dagen. Maak een lijstje met punten die voor jou belangrijk zijn en zoek vervolgens locaties uit die hierbij passen. Op onze website vind je een overzicht van onze kinderdagverblijven. We adviseren je graag over de verschillende locaties en contracten. Bel ons gerust op!”

Het geeft toekomstige ouders vaak een gerust gevoel als de opvang alvast geregeld is.

3. Neem een kijkje

“Heb je een locatie op het oog? Maak dan een afspraak voor een rondleiding. Je kan dit makkelijk inplannen via onze website, maar je mag ook altijd even met onze afdeling Klantadvies bellen. Ga tijdens de rondleiding in gesprek met medewerkers en kijk goed rond. Spreekt de sfeer je aan? Hoe ziet de tuin eruit? Met welke activiteiten zijn de kinderen bezig? Een rondleiding is dé manier om een locatie en de medewerkers te leren kennen.”

4. Bereken de kosten

“Natuurlijk ben je ook benieuwd naar wat het allemaal gaat kosten. Met de rekentool op onze website krijg je binnen een paar minuten een indicatie van de kosten. En vergeet niet dat je een groot deel terugkrijgt via kinderopvangtoeslag. Kom je er online niet uit? Bel ons op of kom langs op ons kantoor, dan gaan we er samen even voor zitten.”

5. Luister naar je gevoel

“Uiteindelijk draait het allemaal om jouw eigen gevoel. Je kind brengt er zijn eerste levensjaren door, dus je mag kritisch zijn. Vertrouw op je intuïtie, dan komt het wel goed!”

Anouk Blommaert-Castenmiller is Teamleider Klantadvies van regio Middelburg. De afdeling Klantadvies helpt je graag bij al je vragen over kinderopvang. Anouk is zelf ook al jaren klant bij KOW: haar dochter Loïs ging als peuter naar peutergroep Bonte Koets, vanaf haar vierde naar BSO Wigwam en sinds ze acht jaar is naar BSO Totempaal.