De eerste keer naar het kinderdagverblijf. Voor veel ouders is dit een spannende dag. Niemand kent jouw kleintje zo goed als jij. Kan hij wel slapen zonder jou in de buurt? Krijgt hij op tijd zijn fles? Hopelijk stelt het je gerust dat het voor ouders vaak spannender is dan voor het kind. Wat doen wij om jou en je kleintje zo snel mogelijk thuis te laten voelen?

Rondleiding: kom eens kijken

Een kinderdagverblijf moet goed voelen. Dat is het allerbelangrijkst. Een rondleiding is dé manier om kennis te maken en de sfeer te proeven. Wij laten je de locatie zien en de toewijding en liefde waarmee wij werken. En jij kan díe dingen te weten komen die voor jou belangrijk zijn. Het kan helpen om van tevoren een vragenlijstje op te stellen. Ben je iets vergeten? Geen probleem! Een berichtje via het ouderportaal sturen of bellen, mag altijd.

Intake: elkaar leren kennen

Ongeveer twee weken voor de eerste opvangdag nodigen we je uit voor een intakegesprek. Tijdens deze uitgebreide kennismaking geven we uitleg over het kinderdagverblijf en krijg je alle tijd en ruimte om te vertellen over je kind. Denk aan: hoe ziet zijn dagritme eruit? Hoe merken we dat hij moe wordt? Heeft hij een knuffeltje? En hoe kunnen we hem het beste troosten? We proberen altijd het dagritme van thuis aan te houden. Zo weet je kind wat er wanneer gaat gebeuren. Dat geeft hem een veilig en geborgen gevoel.

Wenperiode: extra veel aandacht

Wij willen jouw kleintje de best mogelijke start geven. Daarom willen we hem zo snel mogelijk leren kennen. We zien de eerste drie maanden als wenperiode. Deze periode staat dan ook in het teken van extra aandacht voor jouw kind en het stap voor stap opbouwen van een band. Niet alleen met jouw kind, maar ook met jou. Na drie maanden nodigen we je uit voor een evaluatiegesprek. We vertellen hoe wij vinden dat het gaat en jij kunt jouw bevindingen, verwachtingen en ideeën aan ons kwijt.

Met het ouderportaal Konnect hoef je niks te missen van de avonturen die jouw kind bij ons beleeft.

Vaste gezichten: Hé, jou ken ik!

Fijn om te weten: bij KOW werken we zoveel mogelijk met vaste gezichten, oftewel vertrouwde medewerkers voor jouw kleintje. Kinderen tot één jaar krijgen twee vaste pedagogisch medewerkers toegewezen. Op de dagen dat jouw baby bij ons is, is minimaal één van deze twee pedagogisch medewerkers aanwezig om voor hem te zorgen. Zo is er altijd een vertrouwd gezicht dichtbij.

Mentorschap: hechte band

Wist je dat ieder kind een eigen mentor heeft? Dat wil zeggen: één pedagogisch medewerker volgt de ontwikkeling van jouw kind op de voet, houdt in de gaten hoe hij zich voelt en bouwt een hechte band met hem op. Door deze vertrouwensrelatie voelt jouw kind zich emotioneel veiliger en kunnen wij beter inspringen op zijn behoefte. De mentor is ook het eerste aanspreekpunt voor jou als ouder.

Konnect: de dag meebeleven

Pas bij het ophaalmoment horen hoe de dag is geweest? Welnee! Als je jouw kleintje bij KOW hebt gebracht, houden we je via het ouderportaal op de hoogte. Heeft hij zijn flesje al gehad? Wat voor leuke activiteiten zijn er vandaag? En wanneer heeft hij geslapen? Met het ouderportaal Konnect hoef je niks te missen van de avonturen die jouw kind bij ons beleeft.

Carolien Francke is pedagogisch medewerker bij KOW en werkt op kinderdagverblijf en peutergroep Torenlicht en op peutergroep Vuurtoren in Westkapelle.

“Ik werk al bijna 30 jaar in de kinderopvang en heb dus al veel ‘eerste keren’ meegemaakt. Het is een bijzonder moment waar we alle begrip voor hebben en de tijd voor nemen. Heb je zorgen of twijfels? Spreek ze uit. Springen de tranen in je ogen? Dat mag! En heb je na een uur al de behoefte om even te bellen? Doe dat! Ouders kunnen altijd bij ons terecht.

Tijdens de rondleiding en het intakegesprek geven we ouders al zoveel mogelijk het vertrouwen dat ze hun kleintje met een gerust hart bij ons kunnen achterlaten. Dat doen we door te vertellen hoe we werken en te laten zien hoe we omgaan met andere kinderen. Ik blijf het mooi vinden dat ouders je dat vertrouwen dan ook geven, want het is niet niks om je baby naar mensen te brengen die je eigenlijk niet kent. Door vooraf al in elkaar te investeren, zie je dat de eerste keer wegbrengen al veel minder spannend wordt. Maar het ophaalmoment aan het eind van de dag blijft natuurlijk het leukst!”