verhaal

‘Het is zijn tweede thuis’

Ouders over gastouderopvang

Zlatica studeert Social Work aan de HZ University of Applied Sciences. Ze woont in Middelburg op loopafstand van gastouder Mariëlle. Ideaal, want haar zoon Kevin is hier vijf dagen per week kind aan huis.

“Kevin was net één jaar toen ik vanwege mijn studie op zoek was naar opvang. Mijn moeder vroeg of gastouderopvang misschien een optie was. Daar had ik nog nooit van gehoord en ik ben gaan zoeken op internet wat het precies inhield. Zo kwam ik uit bij Mariëlle, een bekend gezicht voor mij! We kennen elkaar van onze mbo-opleiding, maar ik had haar daarna nooit meer gesproken. Het voelde gelijk heel vertrouwd en sindsdien laat ik Kevin al een aantal jaar met een gerust hart bij haar achter.

Wat ik fijn vind aan Mariëlle, is dat ze echt kijkt naar de ontwikkeling en vaardigheden van Kevin.

Het leuke aan gastouderopvang is dat Kevin echt meedraait in het gezin. Mariëlle heeft zelf twee zoontjes, dus als haar oudste van school moet worden gehaald gaat Kevin gezellig mee. In totaal heeft ze verspreid door de week vier kinderen. Samen vormen ze inmiddels een hecht clubje. Inmiddels is Kevin er zo vertrouwd, dat hij de vriend van Mariëlle zelfs papa noemt. Tegen zijn eigen papa zegt hij dada, dus het verschil weet hij wel. Maar het geeft wel aan dat het voor hem echt zijn tweede thuis is.

Wat ik fijn vind aan Mariëlle is dat ze echt kijkt naar de ontwikkeling en vaardigheden van Kevin. Hij is mijn enige kind dus soms twijfel ik ergens over en denk ik: doe ik het wel goed? Vast herkenbaar voor andere ouders. Maar Mariëlle neemt mijn zorgen weg en geeft me tips. Ze ziet het ook aan me als er wat is. Ze staat altijd open voor feedback; we kunnen het overal over hebben. Heel waardevol.

Knutselen, spelen, dansen. Het is altijd een gezellige boel bij Mariëlle! Bij bepaalde feestdagen, zoals Moederdag of Kerst, krijgen we vaak een mooi knutselwerk. Muziek speelt ook een belangrijke rol. Dan krijgen alle kinderen een tifa (een trommel, de man van Mariëlle is Moluks) en gaan ze lekker los. Kevin vindt het allemaal geweldig. Als ik hem kom halen, is het heel gezellig om met hem te kletsen over zijn dag en wat hij allemaal heeft beleefd.

Mariëlle had een leuk winkeltje op de kop getikt. Vervolgens ontving ik foto’s van een blije Kevin die ijsjes aan het verkopen was. Heerlijk.

Aan speelgoed geen gebrek. Mariëlle heeft een grote woonkamer waar ze heerlijk spelen en een fijne tuin met een speelhuisje en allerlei fietsjes. Om de zoveel maanden gooit ze de boel om en haalt ze nieuw speelgoed in huis. Zo had ze laatst een leuk winkeltje op de kop getikt. Vervolgens kreeg ik foto’s toegestuurd van een blije Kevin die ijsjes aan het verkopen was. Heerlijk.

Tuurlijk, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Kevin heeft nu een periode dat hij het lastig vindt dat ik wegga. Dat pikt Mariëlle goed op. Ze houdt hem lekker vast als ik vertrek. Je geeft toch je kind uit handen, hè? Maar als ik dat iemand toevertrouw, is het Mariëlle wel. Ik zou geen ander willen!”