“En zo draaien we het wieltje nog eens om. Rom-bom!” De peuters in de kring genieten volop van het muziekmoment met ‘juf Corien’. Ze lachen, zingen en doen druk mee met hun handen. Welk liedje komt er nu? Je verwacht misschien dat Corien een nieuw liedje inzet, maar niets is minder waar: peuter Fenne mag kiezen. Want ook al ben je nog naar maar twee; bij ons beslis je mee.

Corien ververst de liedjesmand regelmatig. Ook verandert de inhoud mee met thema’s. Staat Sinterklaas voor de deur? Dan vinden de peuters hier plaatjes van een stoomboot of een Piet op een fiets.

Een stem geven

Ieder kind is anders. Dat geldt ook voor de peuters op de peutergroep. Corien Bastiaanse werkt al 27 jaar als pedagogisch medewerker en weet dat als geen ander: “De een is een echte kletskous, terwijl de ander niet zo goed durft te praten of nog niet zo goed kan praten. Met de liedjesmand geven we alle kinderen een stem.” In een liedjesmand zitten allerlei plaatjes of voorwerpen die liedjes symboliseren. “Nadat we in de kring wat hebben gegeten en gedronken, haal ik deze mand tevoorschijn. De peuters weten dan al precies hoe laat het is: ze mogen zelf een liedje uitzoeken. Ze wachten enthousiast en wiebelend totdat ze aan de beurt zijn, maar het liefst springen ze van een stoel en staan ze ervoor in de rij.”

Liedjes zijn bijzaak

“De liedjesmand zit boordevol liedjes, maar uiteindelijk zijn deze liedjes maar bijzaak”, vertelt Corien. “Het gaat niet om welk liedje een peuter kiest of wie het hardst meezingt. Het gaat om zoveel meer, zoals het wachten op je beurt of het durven maken van je eigen keuze (sociaal-emotionele ontwikkeling), het vergroten van je woordenschat (taalontwikkeling) en het leren van gebaren die bij de liedjes horen (motorische ontwikkeling). Ook daag ik ze uit door vragen te stellen over het plaatje dat ze hebben gekozen. Wat zie je op dit plaatje? “Een trein!” Waar lopen de olifanten? Niet op het strand toch? “Neeee, in het bos!” Welke kleur is de helikopter? “Geel!”. Zo ontstaan er hele leuke gesprekken en is het ook gewoon hartstikke gezellig in de kring. Ja, ik kan wel zeggen dat dit het favoriete kwartiertje van mijn werkdag is.”

Ontdekmomentjes

Voor kinderen is elke dag een ontdekkingsreis. In de rubriek ‘ontdekmomentjes’ laten we zien welke kleine avonturen kinderen bij ons meemaken. Want het zijn vaak de kleine dingen in het leven, die achteraf helemaal niet zo klein blijken te zijn. Die kinderen zelfvertrouwen geven, ze laten groeien en zich laten verwonderen om de wereld om zich heen. #zoveelteontdekken

Meer ontdekmomentjes? Ga naar de ontdekplek.