Zodra je je kind uit bed haalt, merk je het direct: hij voelt warm aan en heeft rode wangen. Kan hij nu naar de opvang? En wat als je kind een besmettelijke kinderziekte heeft? Nicolien Stroo, beleidsmedewerker kwaliteit & veiligheid, geeft antwoord.

Mijn kind is ziek. Mag hij naar de opvang?

“Als een kind zich niet lekker voelt, is thuis de beste plek. Wat precies ‘niet lekker’ is, is een grijs gebied. Bij kleine kinderen verandert het ook snel. Als je kind lichte verhoging heeft, maar toch lekker aan het spelen is, dan kan hij gerust komen. Maar als hij met lichte verhoging het liefst onder een dekentje op de bank ligt, is het beter dat hij thuisblijft. Als ouder voel je vaak wel aan wat het beste is voor je kind.”

Wat als mijn kind bij de opvang ziek wordt?

“Op de opvang merken we het gauw genoeg als een kind niet fit is en zich daardoor anders gedraagt dan normaal. Bijvoorbeeld als een kind hangerig is en het niet lukt om te spelen. Of als hij opeens op de bank gaat liggen, terwijl hij normaal gesproken ’s middags niet meer slaapt. Als jouw kind zich niet lekker voelt, bellen we je op om te vragen of je je kind wil ophalen.”

Mag mijn kind met een besmettelijke kinderziekte naar de opvang?

“Bij besmettelijke kinderziekten, zoals waterpokken, de vijfde ziekte of krentenbaard, volgen wij altijd de richtlijnen van het RIVM. Op de locaties gebruiken we een app van het RIVM. Daarin staat per ziekte of een kind wel of niet mag komen en of we de GGD en andere ouders op de hoogte moeten stellen. Daarom is het prettig dat je de pedagogisch medewerkers van de groep informeert als je kind een kinderziekte heeft. Het is goed om te weten dat de meeste besmettelijke kinderziektes vrij onschuldig zijn en vanzelf weer overgaan. Vrijwel elk kind krijgt ze. In veel gevallen mogen kinderen met een kinderziekte gewoon naar de opvang. Veel kinderziekten zijn namelijk al besmettelijk, vóórdat de klachten te zien of te merken zijn.”

 

Nicolien Stroo, beleidsmedewerker kwaliteit & veiligheid