“Kijk dan, hier zitten wel 300 pitten in. Dat zijn wel 300 nieuwe pompoenen!”. Enthousiast holt een oudere BSO-jongen een pompoen uit. “Ik heb nog nooit pompoen op, maar wat ruikt dat lekker”, merkt een meisje op, terwijl ze nieuwsgierig toekijkt. Bij BSO Zeehelden in Vlissingen gingen de kinderen vandaag aan de slag met een ‘herfstpakket vol groentepret’.

Alle BSO-locaties van Kinderopvang Walcheren hebben zo’n pakket gekregen. Dit is gefaciliteerd door het programma Jong Leren Eten en geleverd door het bedrijf Spoony. Deze pakketten zijn bedoeld om kinderen op een vrolijke manier kennis te laten maken met gezonde voeding. Een mooi initiatief, dat goed past bij het gezonde voedingsbeleid van Kinderopvang Walcheren. Bij BSO Zeehelden konden de kinderen vandaag hummus of broodspread maken of meedoen met het zintuigenspel.

Lekker sappig

“Wie weet wat dit is?” “Een aubergine!” roept een meisje enthousiast. “Een kiwi?” vraagt een ander. Pedagogisch medewerker Astrid verklapt het: “Het is een passievrucht”. Dat roept direct herkenning op: “O ja, die is zo lekker sappig van binnen!” Bij het zintuigenspel mogen de kinderen groente- en fruitsoorten bekijken, voelen, ruiken en proeven. Zoals koolrabi, paarse peen, goudbes en radijsjes. Daar staan de kinderen wel voor open. “Ik heb nog nooit een radijsje op, dus ik wil wel proeven”, zegt een van de meiden stoer.

Groentegezichtje

“Dit ruikt naar kroepoek”, concludeert een jongen terwijl hij zijn neus boven de schaal met ingrediënten voor de hummus houdt. “Proeft het wel zoals uit de winkel?” vraagt een meisje aarzelend. Pedagogisch medewerker Ashley moet voor de zekerheid eerst even proeven, maar als zij positief is, durven de meiden uit het groepje ook. Over de smaak van de hummus zijn de meningen verdeeld. De tomaatjes en schijfjes komkommer, waarmee een groentegezichtje gemaakt mag worden, gaan er daarentegen wel goed in.

Meloenen of pompoenen

Bij een andere tafel wordt broodspread gemaakt van pompoen en appels. “Hier ligt nog zo’n mega meloen”, roept een van de jongens. “Pompoen”, lacht pedagogisch medewerker Myrna. Het uithollen van de pompoen is een hele klus, maar het samen bezig zijn met eten, levert leuke gesprekken met de kinderen op. Zo vertelt een jongen over de moestuin bij hem thuis. Als de spread eenmaal klaar is, valt hij goed in de smaak. Een van de meisjes vindt de spread zo lekker dat ze telkens nóg een cracker vraagt. Daar weet Myrna wel iets op: “Laten we dit bakje voor jou vullen, dan kun je thuis verder eten én papa en mama laten proeven”. Dat vindt ze een goed idee.
Het herfstpakket was een succes en één ding is zeker: de kinderen van BSO Zeehelden zijn een hoop smaakervaringen rijker!