Vandaag starten de Nationale Voorleesdagen! Speciaal voor dit boekenfeest kwam burgemeester Harald Bergmann op bezoek bij peutergroep ABS in Middelburg om voor te lezen uit het boek ‘Help! Een verrassing!’.

Een nieuwsgierige peuter klom meteen bij hem op schoot om het boek van dichtbij te kunnen zien. Dat de burgemeester al vaker had voorgelezen, was wel duidelijk want het kostte hem geen enkele moeite om de aandacht van de peuters vast te houden bij het verhaal over vos August en eekhoorn Suus. Toen het boek uit was, was het tijd om te picknicken. Uit de grote picknickmanden kwamen bordjes tevoorschijn met voor elk kind een eierkoek in de vorm van vos August. Dat smaakte goed! De burgemeester vertrok niet met lege handen: de peuters hadden speciaal voor hem een mooi kunstwerk van vos August en eekhoorn Suus gemaakt met veel oranje verf en gekleurde veertjes. Bedankt voor uw komst, burgemeester!

Voorleesontbijten en gast-voorlezers

Alle kinderdagverblijven en peutergroepen van Kinderopvang Walcheren (KOW) doen van 24 januari tot en met 3 februari mee aan de Nationale Voorleesdagen. Zo worden er voorleesontbijten georganiseerd en gast-voorlezers uitgenodigd. Al is er binnen KOW eigenlijk altijd wel aandacht voor voorlezen, legt pedagogisch coach Desirée Veldhuijsen uit. “Voorlezen heeft zoveel voordelen voor de taalontwikkeling”, vertelt ze enthousiast. “Bijvoorbeeld het aanleren van nieuwe woorden, het begrijpen wat woorden betekenen en het ontwikkelen van taalgevoel. Daarom lezen we op de peutergroepen en kinderdagverblijven elk dagdeel voor. De ene keer in de kring; de andere keer gezellig op de bank met een paar kinderen. Het gaat ons er niet om dat we het boek van kaft tot kaft uitlezen. We lezen vooral interactief voor. Bijvoorbeeld door samen de plaatjes op de voorkant te bekijken en tijdens het voorlezen vragen te stellen. Of door met spulletjes uit een vertelkoffer het verhaal tot leven te brengen. Zo raken de kinderen echt betrokken bij het verhaal.”