Oktober 1987. De vergoeding was 3 gulden per uur en een diploma niet vereist. We hebben het over de allereerste gastouderopvang op Walcheren. “Dat kun je je nu niet meer voorstellen”, lacht Nathalie Klaassen, medewerker gastouderbureau bij Kinderopvang Walcheren (KOW). We spreken haar over het jubileum dat het gastouderbureau deze maand viert: “In 35 jaar tijd is er een hoop veranderd, maar wat hetzelfde is gebleven, is de liefde voor de kinderen.”

Cadeaus en krantenknipsels

KOW viert het 35-jarig jubileum samen met de gastouders. Nathalie: “Zo vaak zien we ze niet allemaal samen. Maar in oktober komen ze naar ons kantoor voor een cursus. Daar trakteren we, naast wat lekkers, op een cadeau voor hen en een mooi cadeau voor de kinderen”. Hoewel Nathalie 35 jaar geleden nog niet bij het gastouderbureau werkte, weet ze wel veel over hoe het ooit op Walcheren is begonnen. Ze pakt een dikke map van onder de tafel, legt hem neer en bladert erdoorheen: “Moet je eens kijken wat mijn collega’s in die tijd hebben gedaan. Krantenknipsels, foto’s, zoekertjes, brieven. Ze zijn heel ijverig geweest om deze mijlpaal vast te leggen. In die tijd was de start van gastouderopvang echt wel bijzonder. Dat lees je er ook in terug.”

Van bijbaan naar professionele opvang

De verschillen met 35 jaar geleden zijn groot. Te beginnen met de strengere kwaliteitseisen. Nathalie: “In 1987 waren het bijwonen van een paar informatieavonden voldoende. Nu kan je echt niet aan de slag zonder diploma en een screening door ons en door de GGD. Dat zegt meteen ook alles over hoe het gastouderschap is ontwikkeld. In de jaren tachtig was het veel meer een bijbaan. Als gastouder ving je vaak kinderen uit één gezin op, als een soort oppas. Nu is het professionele opvang met serieuze regels. Een klein kinderdagverblijf, maar dan huiselijker. Ook de verdiensten zijn flink verbeterd, omdat het een volwaardige baan is waar je als zelfstandige goed mee kunt verdienen.”

Blijvend populair

Op dit moment zijn er ruim 30 gastouders aangesloten bij Kinderopvang Walcheren. “Ik schat in dat er de afgelopen 35 jaar ongeveer vierhonderd gastouders bij KOW aangesloten zijn geweest”, vertelt Nathalie verder. “Nog steeds zien we dat gastouderopvang populair is. Er zijn ouders die bewust kiezen voor deze opvangvorm, omdat het huiselijker en persoonlijker is. Nieuwe gastouders zijn dan ook van harte welkom, want de huidige gastouders hebben vrijwel allemaal een wachtlijst. Gelukkig zijn er deze zomer drie nieuwe gastouders bij ons gestart. Dat snap ik helemaal, want een baan waar je meer waardering, knuffels en liefde krijgt, kan ik niet bedenken.”