Een ouderwerkgroep: vrijwel iedere kinderopvanglocatie heeft er één. En allemaal komen ze vier keer per jaar samen. Wat wordt daar besproken? Wat wordt er gedaan? En waarom zou je lid worden? Marike Kerklaan, mama van Thessa (10) en Marthe (6) en lid van de ouderwerkgroep in Koudekerke, neemt ons mee. “Ik hoop dat mijn verhaal andere ouders op het idee brengt om ook lid te worden.”

Weten wat er speelt

“Ik was zwanger van Marthe toen we in Koudekerke kwamen wonen”, begint Marike. “We schreven onze dochters in bij kinderdagverblijf Pien. Vrij snel zag ik een oproepje voor de ouderwerkgroep voorbij komen. Ik dacht: ik breng het meest waardevolle dat ik heb twee keer per week naar Pien, dan wil ik ook weten wat er speelt en meehelpen waar ik kan. Bovendien is het een leuke manier om andere ouders te leren kennen. Zeker voor mij, want ik was net nieuw op het dorp.”

Meer dan feestjes

Eén keer per kwartaal komt de ouderwerkgroep samen. “Dat is altijd informeel en gezellig. We vergaderen volgens een vaste agenda, zodat het vlot verloopt.” Er wordt wel eens gedacht dat ouderwerkgroepen zich alleen bezig houden met het organiseren van feestjes. Is dat ook zo? “Nee, zeker niet”, stelt Marike. “Natuurlijk organiseren we activiteiten, zoals een EHBO-cursus voor ouders of een zomerfeest, maar onze rol is ook adviserend. Actuele onderwerpen zijn nu de wachtlijsten en het personeelstekort. Wat kunnen we daar als ouderwerkgroep in betekenen? En de afgelopen jaren draaide het natuurlijk vooral om corona. We dachten kritisch mee over de maatregelen, want er veranderde veel: strikte hygiëneregels, locaties die moesten sluiten, kinderen in quarantaine en ouders die niet meer mee naar binnen mochten.”

Lichtjestocht

De ouderwerkgroep van Pien bestaat uit negen ouders, onder wie Marike. “Ieder lid neemt zijn eigen achtergrond en interesses mee”, legt Marike uit. “Zo werk ik zelf al 20 jaar als verslaggever bij Omroep Zeeland en ben ik van de inhoud: wat speelt er bij KOW? Hoe gaan we om met nieuw beleid? Terwijl andere ouders enthousiast aan de slag gaan om activiteiten te organiseren, zoals de aankomende lichtjestocht op 18 januari. Dan lopen we met alle kinderen een mooie route door het dorp, met leuke verassingen onderweg.”

Pak je kans

Marike blijft voorlopig nog lid van de ouderwerkgroep. “Marthe zit in groep 3 en gaat dus nog wel even naar de BSO.” Tegen ouders die nog geen lid zijn, wil Marike het volgende zeggen: “Je kind brengt er zoveel tijd door. Pak de kans om daarbij betrokken te zijn. Het hoeft echt niet veel tijd te kosten. Zo verbeteren we samen de opvang van onze kinderen.” Ze sluit af met een knipoog: “Ik zie dat het meestal moeders zijn die zichzelf opgeven, maar ook vaders zijn meer dan welkom!”

 

 

Iets voor jou?

Lijkt de ouderwerkgroep je na het verhaal van Marike wel wat? Vraag de pedagogisch medewerkers op jouw locatie gerust om meer informatie. Of kom eens vrijblijvend kijken bij een vergadering.