Druiven door de helft snijden, kinderen insmeren met zonnebrandcrème, bedjes goed dichtmaken; alert zijn op veiligheid hoort bij het werk van onze pedagogisch medewerkers. Logisch, want je brengt je kostbaarste bezit bij ons. Dan wil je zeker weten dat het veilig is. Om hier extra bij stil te staan, hebben we juni bij Kinderopvang Walcheren uitgeroepen tot maand van de veiligheid.

Maand van de veiligheid

Tijdens deze maand staat veiligheid extra in de schijnwerpers. We hebben aandacht voor fysieke veiligheid (denk aan slapen, uitstapjes), sociale veiligheid (denk aan het vierogenbeleid) en gezondheid (denk aan allergieën, hygiëne). Naast het uitwisselen van kennis en het delen van tips, gaan de pedagogisch medewerkers praktisch aan de slag. Een uitgebreide checklist helpt hen om oog te hebben voor allerlei belangrijke veiligheidsaspecten. Denk aan het houden van een ontruimingsoefening, het controleren van de verbanddoos en het nagaan van alle elektrische apparaten en stekkers.

Kindjes uit bed en snel naar buiten

Dat het goed is om ontruimingsoefeningen te houden, bleek begin maart wel bij Kinderbolwerk in Middelburg. Lenny van Kinderbolwerk: “Net toen er op onze groep wat kinderen op bed lagen, klonk het alarm opeens door het hele gebouw. Iedereen dacht dat het om een oefening ging, totdat me opviel dat het een ander geluid was dan normaal”, vertelt Lenny. “Mijn collega Linda is gelijk met de grotere kinderen naar buiten gegaan en ik heb de kleine kinderen uit bed gehaald. Op weg naar buiten heb ik nog snel de locatietelefoon mee gegrist en gecheckt of alle ramen en deuren dicht waren.”

Gekke lucht uit washok

“Eenmaal buiten heeft elke groep geteld of ze compleet was”, gaat Lenny verder. “Dat is op dat moment het allerbelangrijkste. Daarna heb ik met een collega binnen nog een rondje gedaan. De stroom was gelijk al uitgevallen, maar we zagen en roken verder niks geks. Totdat we in het washok kwamen. Daar hing een raar luchtje. Dat hebben we de brandweer gemeld en zij kwamen een kijkje nemen. De kinderen vonden de indrukwekkende brandweerauto en de brandweermannen met hun grote pakken, helemaal geweldig. De politie was er ook bij, dus dat maakte het ‘feest’ compleet en het buiten wachten iets minder erg. Wat bleek: de stop van de droger, wasmachine en vaatwasser was doorgebrand. Hierdoor ontstond die nare geur en sloeg de aardlekschakelaar er (gelukkig) uit. De brandweer gaf aan dat het goed was dat ze waren gekomen.”

Leermomentjes

“Achteraf ben ik blij dat we zo goed hebben gehandeld! De ontruiming ging eigenlijk vlekkeloos. We hadden wel een paar leermomentjes. Zo hadden we niet helemaal scherp wie nu hoofd-bhv’er was. Ook zaten er in de vluchttas bijvoorbeeld geen isolatiedekens en mutsjes tegen de kou. Die gaan we daar nu in doen, samen met zonnebrandcrème. Hopelijk hebben we de vluchttas niet snel nog een keer nodig!”

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij zorgen voor een veilige opvangplek? In ons beleidsplan veiligheid & gezondheid beschrijven we hoe we omgaan met risico’s. Bijvoorbeeld wat we doen bij een hittegolf en aan welke eisen een veilige tuin voldoet. Onze volledige werkwijze staat op papier, zodat onze pedagogisch medewerkers precies weten hoe ze moeten werken. Je vindt dit beleidsplan op onze website.