‘Wat moet je doen bij een zebrapad?’ vraagt Veerse wethouder Ruud van Houten aan de kring met peuters. ‘Springen!’, roept de ene peuter enthousiast. Een andere peuter vult serieus aan: ‘Je moet goed kijken en als er niets komt, mag je oversteken.’

Vandaag bezocht wethouder Ruud van Houten peutergroep Peuterpret in Aagtekerke vanwege het project JONGleren in het verkeer. Dat is een educatief programma rondom verkeersveiligheid voor peuters en hun opvoeders. De kinderen werken vijf weken lang aan het thema verkeerveiligheid. En dat was te zien in het lokaal. Op de grond was een weg gemaakt met tape, op tafel konden er zebrapaden geknipt worden en in de hoeken lagen auto’s om mee te spelen.

Op de driewieler

De wethouder van Veere las een boek voor over veilig lopen op de stoep en oversteken bij het zebrapad. Daarna kregen alle peuters een mooi cadeau: een fietshelm voor thuis, beschikbaar gesteld door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROVZ). Uiteraard mocht de helm direct uitgeprobeerd worden. Op de driewielers en loopfietsen raceten de peuters op het plein. De regendruppels waren geen probleem, want die vielen mooi op de helm.

Fantasie en werkelijkheid

Peutergroep Peuterpret had zich aangemeld voor het project JONGleren in het verkeer. Heel bewust, want bij jonge kinderen is het belangrijk dat ze spelenderwijs worden betrokken bij het verkeer. Hier kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat tot negen jaar de hersenen nog niet volledig zijn ontwikkeld en een kind nog niet alles kan. Zo halen ze fantasie en werkelijkheid nog door elkaar. Erover praten, het goede voorbeeld geven, herhalen, eenvoudige verkeersregels leren en zelf actief deelnemen in het verkeer blijven daarom belangrijk.

Mooi project

Het project JONGleren wordt uitgevoerd door Stichting Verkeersonderwijs.nl, in opdracht van het ROVZ. Het programma bestaat onder meer uit een teaminstructie voor pedagogisch medewerkers, een uitgebreide materialenkist, een ouderbijeenkomst met gastspreker, een prentenboekje over verkeer voor alle kinderen, een ouderbrochure en een digitale nieuwsbrief.