Het kan dus toch in deze tijd: veel meer sollicitanten krijgen dan er plek is. We hebben het over onze nieuwe BBL-opleiding (werken en leren), waarin we 20 leerlingen in een jaar tijd opleiden tot volwaardig pedagogisch medewerker.

De interne opleiding begint in september en duurt een jaar. Tientallen mensen stonden te springen voor een plekje, terwijl er 20 beschikbaar waren. Het laat ons zien dat veel mensen graag in de kinderopvang willen werken, mits ze de kans krijgen zich te laten opleiden of omscholen. Jill Manz, praktijkopleider /  pedagogisch coach bij KOW, vertelt enthousiast over de instroom van nieuwe collega’s.

Stroomversnelling

“De wens voor onze eigen BBL-opleiding hadden we al langere tijd”, begint Jill. “Want hoe mooi is het om je eigen medewerkers te kunnen opleiden? Maar het heeft tijd nodig om dit goed te ontwikkelen.” De coronacrisis en het oplopende personeelstekort hebben gezorgd voor een stroomversnelling. “Heeft dat alles toch nog iets goeds gebracht”, knipoogt Jill.

Adem in, adem uit

“Met een team hebben we hard gewerkt aan het ontwikkelen van de opleiding, plus alles wat daarbij komt kijken. Maar in april van dit jaar konden we de vacature online zetten. Dat vonden we best spannend, want: wat kunnen we verwachten in deze tijd waarin je landelijk ziet dat het personeelstekort alleen maar verder oploopt? We hielden onze adem in, maar konden die al snel uitblazen, want de eerste sollicitaties volgden snel. Dat gaf echt een goed gevoel!”

De selectie

“Uiteindelijk hadden we tientallen reacties, maar er waren 20 plaatsen beschikbaar. Dat klinkt heel ruim, maar daarna volgde nog een uitgebreide selectieprocedure. Want ondanks dat het personeelstekort groot is, blijven we kritisch in wie we aannemen”, licht Jill toe. Alle kandidaten die KOW heeft aangenomen zijn 21 jaar of ouder, hebben minimaal een havo of mbo niveau 3 diploma op zak en zijn toegankelijk naar kinderen en ouders. Daarnaast hebben ze instaptoetsen moeten maken om hun niveau van Nederlands, Engels en rekenen te bepalen.

Blij met nieuwe aanwinsten

De BBL’ers beginnen na de zomervakantie aan hun nieuwe uitdaging. Jill: “Tijdens de opleiding krijgen ze 4 uur per week les op ons centraal kantoor, verzorgd door een docent uit de praktijk. De opleiding is helemaal afgestemd op de KOW-manier van werken en ons pedagogisch beleidsplan.” Naast deze lesuren werken de BBL-collega’s minimaal 2 dagen op één van de KOW-locaties en hebben ze 10 tot 12 uur zelfstudie. “Kortom, het zal een pittig jaar voor ze zijn. Daar bereiden we ze ook op voor. Maar na dat jaar kunnen ze direct aan de slag als pedagogisch medewerkers binnen KOW. We zijn heel blij met onze nieuwe aanwinsten!”

Wat is BBL bij KOW?

BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Vaak wordt het ook wel ‘werken-leren’ genoemd, want BBL-collega’s werken en leren tegelijkertijd. Ze krijgen bij KOW een volledig betaalde opleiding van een jaar en ontvangen ook direct salaris. Daarvoor krijgen ze wekelijks les op het kantoor van KOW, gegeven door Variva Edu Academy, en werken ze voor tenminste 16 uur per week mee op onze locaties. Dit kan een peutergroep, kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang zijn, of een combinatie hiervan. Op de locatie is een werkbegeleider die de BBL-collega’s begeleidt. Dit is één van de pedagogisch medewerkers op de groep.