Yes, yes en nog eens yes! Vandaag mogen onze pedagogisch medewerkers op de BSO alleen maar ‘ja’ antwoorden, want het is Yes Day: een dag waarop kinderen de baas zijn.

Wat is een Yes Day?

Een Yes Day is een nieuwe trend onder jonge gezinnen. Een dag waarop kinderen de baas zijn en ouders alleen maar ‘ja’ mogen antwoorden op de vragen die ze stellen. Een trend die is overgevlogen uit de VS door de film Yes Day op Netflix en nu ook in Nederland een vlucht neemt doordat influencers als Bas Smit het omarmen. Kinderen raken super enthousiast van het idee dat zij het een dag voor het zeggen hebben. Bekijk ook dit filmpje op de website van het jeugdjournaal voor meer uitleg.

Waarom organiseren we dit?

Bij Kinderopvang Walcheren vinden we kinderparticipatie erg belangrijk. Hiermee leren we kinderen op jonge leeftijd al om initiatieven te nemen, hun mening kenbaar te maken en te luisteren naar anderen. Toen één van onze collega’s de film Yes Day op Netflix zag, dacht ze: dat zou leuk zijn voor onze BSO’s! Dat hebben we aan een groep kinderen gevraagd en zij waren direct enthousiast. Toen zijn we de plannen verder uit gaan werken. Eigenlijk is een Yes Day de hoogste, vijfde trede op de ladder van kinderparticipatie, namelijk: zelf beslissen. Met deze Yes Day trekken we dit voor één dag door in het ultieme!

Leuk, maar hoe werkt dat?

Kort gezegd krijgen de kinderen op onze BSO’s de hele dag de gelegenheid om van alles te vragen, waarop pedagogisch medewerkers alleen ‘ja’ mogen antwoorden. We horen al leuke ideeën voorbijkomen, zoals lunchen bij de Mac, bepalen welke kleding een pedagogisch medewerker draagt of de Lange Jan beklimmen. Er staan drie collega’s met busjes klaar om de kinderen te vervoeren naar waarheen ze maar willen.

Natuurlijk zijn er aan een Yes Day wel spelregels verbonden. Zo voorkomen we dat we straks een groep kinderen met de helikopter naar Mini Mundi zien vliegen.

  • Er is een vastgesteld budget van € 5,- per kind.
  • Er mogen geen spullen worden gekocht. Het geld is alleen bedoeld voor eten en drinken of om dingen te doen.
  • We zeggen geen ja op dingen die andere mensen of dieren pijn doen of kwetsen.
  • De ‘ja’ geldt alleen voor deze dag en niet voor vragen met gevolgen in de toekomst.
  • ‘Ja’ geldt niet voor schermtijd.

 

Veel plezier!

Vandaag is het dus zover. Het Jeugdjournaal, Omroep Zeeland en de PZC vinden onze Yes Day zo leuk dat ze langskomen om een item te maken. We wensen alle kinderen en pedagogisch medewerkers van de BSO’s die meedoen ontzettend veel plezier!