Wat een geweldige ochtend hebben we beleefd bij peutergroep ’t Vierschip in Arnemuiden! Vandaag vierden we de start van ons Groenteboxjes-project, een initiatief dat mogelijk wordt gemaakt door JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht), in samenwerking met supermarktketen Aldi en de gemeente Middelburg. Bijna alle peutergroepen en kinderdagverblijven (2-4 jaar) van Kinderopvang Walcheren in Middelburg doen mee aan dit project.

Zingende wortel

Wat deze ochtend extra speciaal maakte, was de verrassende komst van wethouder Willemien Treurniet, vergezeld door een echte boerin op haar tractor! Dit gaf onze kinderen de kans om dit indrukwekkende landbouwvoertuig van dichtbij te bewonderen.

Samen met de boerin en de wethouder hebben onze kleine tuiniers zaadjes geplant voor wortels en radijsjes in de moestuin. Gedurende het project zullen deze zaadjes uitgroeien tot heerlijke groenten die de kinderen aan het einde van het project kunnen oogsten. Een absoluut hoogtepunt van de ochtend was de muzikale bijdrage van een zingende wortel, gebracht door onze collega Kimberley, die voor een vrolijke noot zorgde. Na al het harde werk in de moestuin werden onze kleine tuiniers beloond met heerlijke groentespiesjes en wortelcake.

Proeven, voelen en ruiken van groenten

Het Groenteboxjes-project draait niet alleen om plezier maken in de moestuin en het ontdekken van waar groenten vandaan komen. We willen kinderen ook aanmoedigen om nieuwe groenten te proeven, te voelen en te ruiken. Op de peutergroepen en kinderdagverblijven (2-4 jaar) in Middelburg zullen de kinderen dagelijks worden uitgedaagd met verschillende groenten. We gaan spelletjes spelen, kleuren en knutselen om ze extra enthousiast te maken over groente. Ook vergeten we de ouders niet; zij krijgen handvatten aangereikt om het eten van groente thuis leuker en makkelijker te maken.

Het Groenteboxjes-project maakt deel uit van een breder initiatief dat al sinds 2018 loopt, waarbij supermarktketen Aldi en JOGG samenwerken om een gezonde levensstijl te bevorderen bij gezinnen met jonge kinderen. En het werkt echt! Onderzoek van de Universiteit van Maastricht heeft aangetoond dat kinderen na drie maanden niet alleen meer verschillende soorten groenten kennen, maar er ook meer van genieten. Zo wordt groente eten niet alleen leuker, maar ook nog eens veel lekkerder!

Jong geleerd, oud gedaan

Bij Kinderopvang Walcheren vinden we het belangrijk om kinderen een gezonde, actieve en veilige omgeving te bieden. Gezonde voeding hoort daar natuurlijk ook bij. Want zoals het gezegde luidt: jong geleerd, is oud gedaan. Op veel van onze locaties bieden we al regelmatig groenten aan, maar met het Groenteboxjes-project geven we het eten van groente spelenderwijs een extra boost.