“Huh, drinkt mijn baby al uit een beker?”, dacht Wendy toen ze verbaasd keek hoe haar man hun zoontje van 6 maanden een slokje water gaf. Ze wilde al bijna ingrijpen en zeggen: hij kan nog helemaal niet uit een beker drinken, hier heb ik een tuitbeker voor gekocht… totdat ze zag dat hij het al wel kon! Wendy: “Onze Mozi keek er zó trots bij. Hij glunderde van oor tot oor. Oké, het water stroomde deels weer uit zijn mond, maar hij snapte duidelijk wel wat de bedoeling was.”

Trainen van de mondspieren

De volgende ochtend bracht Wendy Mozi naar kinderdagverblijf Bonte Koets. “Ik vertelde tijdens de overdracht enthousiast dat hij al uit een beker had gedronken en vroeg of hij dat daar had geleerd. Pedagogisch medewerker Lisa luisterde naar wat ik zei en gaf lachend antwoord: ‘Klopt, dat leren ze al van kleins af aan bij ons’. Ook legde ze uit waarom: drinken uit een open beker is goed voor de ontwikkeling van de mondspieren, de motoriek én voor de spraakontwikkeling. Veel beter dan drinken uit een tuit- of rietjesbeker.”

‘Kijk wat ik al kan!’

Al het drinken dat geen flesvoeding is, geven we bij KOW in een open beker. Zo leren we baby’s een nieuw zuig- en slikpatroon aan. Lisa: “Dat is in het begin best even moeilijk voor een baby: het op tijd openen van je mond, de juiste hoeveelheid drinken en je mond weer sluiten. In het begin wordt er best wat geknoeid en zijn het maar 2 of 3 slokjes per keer, maar dat geeft niet. Dat hoort erbij! We zien op de groep dat het niet alleen goed is voor de mondspieren, maar ook voor de zelfstandigheid van een kind. Ook al zijn ze nog zo klein, hun ogen vertellen: ‘Kijk wat ik al kan!’.”

Ook oefenen?

Tip: als je baby een half jaar is, kun je gaan oefenen met een echte beker en een bodempje water. De kans is groot dat je kleintje in het begin zijn of haar mond niet sluit, waardoor het water er weer uitloopt. Dat geeft helemaal niks. Blijf vooral oefenen! Als je baby zich verslikt, kun je het ook eerst met pap of yoghurt proberen. Veel oefen- en drinkplezier!

Ontdekmomentjes

Voor kinderen is elke dag een ontdekkingsreis. In de rubriek ‘ontdekmomentjes’ laten we zien welke kleine avonturen kinderen bij ons meemaken. Want het zijn vaak de kleine dingen in het leven, die achteraf helemaal niet zo klein blijken te zijn. Die kinderen zelfvertrouwen geven, ze laten groeien en zich laten verwonderen om de wereld om zich heen. #zoveelteontdekken

Meer ontdekmomentjes? Ga naar de ontdekplek.