Kinderopvang Walcheren

Peuterplezier in de zomervakantie

13 juli 2021

Wie deze zomervakantie door de ramen van peutergroep Windorgel gluurt, ziet geen leeg lokaal, maar spelende kinderen. Peutergroep Windorgel in Vlissingen is namelijk één van de vijf KOW-locaties die in de zomervakantie een zomereditie van de peutergroep aanbiedt.

Voor peuters met VVE-indicatie

“De zomerpeutergroep is speciaal voor kinderen met een indicatie voor voor- en vroegschoolse opvang (VVE), die er baat bij hebben dat de peutergroep in de vakantie doorgaat”, legt Christy van Mastrigt, pedagogisch medewerker bij KOW uit. “Denk aan kinderen die thuis geen Nederlands spreken. Dan is zes weken vakantie best lang. Zij komen nu drie weken lang vier ochtenden per week naar de peutergroep, waar we spelenderwijs hun ontwikkeling stimuleren. Ouders hoeven hier niets extra’s voor te betalen. Hiervoor is een landelijke subsidie beschikbaar gesteld. De afgelopen weken hebben we ouders van kinderen die hiervoor in aanmerking komen, een uitnodiging gestuurd. De groep zat snel vol.”

Dezelfde gezichten

Vorig jaar draaide Christy ook in de zomervakantie mee op de peutergroep. “Ik vond het fantastisch. Het speciale van de zomerpeutergroep is dat je elke dag met hetzelfde groepje kinderen bent. In schoolweken komen er veel meer kinderen en verschilt het welke dagdelen ze komen. Nu komen dezelfde twaalf kinderen iedere ochtend. Hierdoor leren ze elkaar beter kennen en zie je nog meer interactie ontstaan. Het helpt ook om de ontwikkeling van kinderen nog beter in kaart te brengen en daarop in te spelen. Bovendien is het handig voor de activiteiten die we doen. Stel dat we op maandag van vers fruit een smoothie maken en de restjes in de vriezer stoppen, dan kunnen we de volgende dag met dezelfde groep kijken hoe het sap een ijsje is geworden.”

Bouwen met dozen

Naast peutergroep Windorgel bieden ook vier andere peutergroepen een zomereditie aan: Zeetuin in Vlissingen en Kameleon, het Element en de Stroming in Middelburg. Bij elke peutergroep staat een ander thema centraal. Christy: “Bij peutergroep Windorgel is het thema ‘Bouwen’. We gaan het boek ‘Een huis voor Harry’ met de peuters lezen en hebben daar allerlei activiteiten bij bedacht. Zoals bouwen met dozen op het plein en een eigen huis knutselen. Zo laten we het boek tot leven komen.”

Samen met de bibliotheek

“Bovendien hebben we een mooie samenwerking met de Zeeuwse Bibliotheek”, vertelt Christy enthousiast. “Zij komen elke week met de boekfiets langs, lezen boeken voor en bieden taalspelletjes aan. Ook gaan we elke week met een vrijwilliger van de bibliotheek naar de mediatheek in ons gebouw. Daar mogen de kinderen zelf een boek uitkiezen om te lenen. Zo kunnen ze ook thuis met hun ouders lezen. Kortom, we gaan er een mooie week van maken waarin we spelenderwijs ‘bouwen’ aan de ontwikkeling van de peuters op alle vlakken.”

Heb je een vraag?
Wij helpen graag!

Ga naar contact
Nu ook via Whatsapp!