Elise Verheij is gastouder aan huis. Dat betekent dat ze naar gezinnen toe gaat. Het grootste voordeel? Kinderen blijven in hun eigen vertrouwde omgeving. Elise: “En ook ouders geeft het rust. Zij hoeven de kinderen niet te halen en te brengen en ik help ze met kleine huishoudelijke klussen. Zo blijft er meer quality-time over voor het gezin.”

Elise heeft veel ervaring met zowel jonge als oudere kinderen: “Het verzorgen van baby’s, de leuke gesprekken met peuters en spelletjes spelen met de grotere kinderen. Ik vind het allemaal even leuk om te doen.” Elise is creatief, ondernemend en verzint de leukste activiteiten. “Maar ik stimuleer kinderen ook om zelf met ideeën komen. Dat is alleen maar leuk!”

Op stap met de picknickmand

In de gezinnen waar Elise werkt, sluit ze aan op het dagritme van het gezin en zorgt ze dat ze samen met de kinderen de hele dag lekker bezig is. “We tekenen, kleuren, lezen, gaan regelmatig naar de speeltuin en lopen vaak naar de supermarkt voor een boodschap. Met alle gezinnen probeer ik in de vakanties regelmatig een groot uitje te plannen. Zo ben ik laatst met kinderen naar Ballorig in Vlissingen geweest. In de zomer vind ik het leuk om samen een picknickmand te vullen en lekker naar buiten te gaan.”

Huishoudelijke hulpjes

Naast het zorgen voor de kinderen, doet Elise ook licht huishoudelijk werk om ouders te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan het in- en uitruimen van de vaatwasser, stofzuigen van het huis en het draaien van wasjes. “Dat vind ik niet erg om te doen. Sterker nog: huishouden is voor mij ontspanning! De was opvouwen vind ik heerlijk”, lacht Elise. “De kinderen betrek ik ook bij het huishouden. Ik vind het belangrijk dat ze meekrijgen dat dit erbij hoort. Ze mogen daar best bij helpen en vaak vinden ze dat nog leuk ook.”

Babygebaren

Het allermooiste aan gastouder zijn, is volgens Elise dat je de ontwikkeling van kinderen mag meemaken en daar ook echt iets in kan betekenen. “Bij een kindje dat motorisch iets achterloopt, zie je mij bijvoorbeeld extra veel oefeningen met uitdagend speelgoed doen om de ontwikkeling te stimuleren. Daarnaast vind ik het leuk om gebarentaal toe te passen bij baby’s. Zo gebaar ik bijvoorbeeld welke fruitsoort ze krijgen, vraag ik of ze nog willen drinken en of ze nog meer willen eten. Eerst hebben ze natuurlijk geen idee wat je bedoelt, maar als je op den duur ziet dat het kwartje valt en je op zo’n jonge leeftijd al met ze kan communiceren, geeft dat echt een geweldig gevoel. Een leuk voorbeeld: een meisje van negen maanden deed als haar bord leeg was, elke keer een gebaar. Haar moeder wist maar niet waarom ze dat deed en vroeg of ik er iets vanaf wist. Bleek het gebaar ‘op’ te zijn, wat ik altijd doe als het bord leeg is. Dat is toch fantastisch!”

Bijzonderheden locatie:
  • Gastouderopvang aan huis van 0 t/m 12 jaar
  • Creatief en ondernemend
  • Maakt graag samen uitstapjes
  • Ervaring met kinderen met sociaal-emotionele problemen, zoals autisme en ad(h)d
  • VVE-geschoold
  • Reformatorisch, maar voor iedereen beschikbaar
  • Geen huisdieren binnen (allergie)