Mijn naam is Anja de Vlieger en ik ben geboren in 1961. Ik woon samen met mijn man Wim in een twee-onder-een-kapwoning uit de jaren zeventig. We hebben zelf geen kinderen. Mijn man werkt in Goes en sinds april 2009 ben ik gastouder. Daarvoor werkte ik 25 jaar in de sociaalpedagogische sector.

Alle kinderen tussen 0 en 12 jaar zijn bij ons welkom. Momenteel haal ik kinderen op van verschillende scholen in de buurt. De “kleintjes” reizen dan mee in de fietskar, achterop de fiets of in de bakfiets (baby’s met een speciale beugel in de Maxi-Cosi).

Poezen en honden betekenen, jammer genoeg, voor mijn man (en voor sommige kinderen) niezen en proesten, dus die zijn er niet. Huisstof bestrijden we zo goed mogelijk. We hebben diverse slaapkamers met wiegen, ledikanten en bedden. Alles is veilig en verstelbaar. De achtertuin met trampoline is omheind en toegankelijk via de afsluitbare poort en garage.

Er wordt voornamelijk vrij gespeeld, dus het kind kiest zelf hoe, met wie en met wat hij of zij speelt. Ik ben gecertificeerd KIKI gastouder. Dat betekent dat ik, als de situatie er om vraagt, van tijd tot tijd structuur aanbreng in het spel. Dat kan zijn per thema (bijvoorbeeld ‘Herfst’) of naar aanleiding van bijvoorbeeld een verjaardag.

Ons huis

Ons huis ligt op de grens van de Erasmuswijk en Magistraatwijk in Middelburg-Zuid. Dit is op loopafstand van de Brede School Zuid, met de basisscholen Magistraal en Cypressenhof. Favoriete speelplekken zijn de groenstrook met glijbaan tegen de spoorlijn aan, park Het Meiveld, de speeltuin en kinderboerderij. Ik ben een buitenmens en ga regelmatig met de kinderen naar speeltuinen in de buurt.

Wat vind ik belangrijk?

 • Lekker in je vel zitten. Het belangrijkste vind ik dat het kind zich goed voelt bij mij. Daar gaan de meeste gesprekken met ouders dan ook over. Hoe beter ik de kinderen leer kennen, hoe meer ik over hen ontdek (“Hoe mooi anders ze zijn dan ik, natuurlijk niet meer of minder, maar zo mooi anders”; vrij naar Hans Andreus). Het bijzondere van het kind maakt dat ik beter op ze in kan spelen en daar gaat het uiteindelijk om.
 • Buitenlucht. Ook bij minder goed weer ga ik met de kinderen eropuit. Er is geen weer waar je je niet op kunt kleden.
 • Iedereen helpt me. Samen tafel dekken of speelgoed opruimen… meehelpen hoort erbij. Dus vraag ik aan oudere kinderen om de kleintjes te helpen en aan jongere kinderen vraag ik om wasknijpers aan te geven bij het ophangen van de was. Kunnen we meteen de kleuren oefenen: een rode, een blauwe, een groene… Als je broertje wakker wordt, dan kan jij het gordijn opendoen.
 • Het leven van alledag. De kinderen gaan mee naar de bakker, supermarkt en stomerij. In iedere situatie valt iets te beleven en te leren. Vrijwel iedere week bezoeken we de bibliotheek om boeken uit te zoeken.
 • Verslaglegging, filmpjes en foto’s. Ieder halfjaar maak ik filmpjes en foto’s voor de ouders, leuk voor nu en voor later. Daarnaast stel ik ieder halfjaar een kort verslag op. Het eigene van het kind zit er meteen al in, dat valt mij altijd weer op bij het teruglezen. Ik zet nooit foto’s van gastkinderen op Facebook, dus ook niet bij deze kennismaking op de website. Persoonlijk kennismaken kan natuurlijk altijd. Regelmatig krijgen de ouders van mij een nieuwsbrief over de opvang. Daarin staan verschillende rubrieken, zoals “Foto van de maand”, “Uitspraak van de maand”, “Jarige jobjes en jetjes” en praktische zaken over roosters en vakanties. Deze nieuwsbrief verstuur ik om de communicatie zoveel mogelijk te stroomlijnen.
 • Eerlijk zijn tegen ouders. Niet alleen de kinderen komen bij mij thuis, ook de ouders. Ze geven het kostbaarste dat ze hebben uit handen en dat vraagt veel vertrouwen. Daarom vind ik open en eerlijke communicatie belangrijk, ook als de boodschap iets minder positief is.

Interesse?

Ouders die opvang zoeken kunnen dat bij mij het beste doen via e-mail (aldevlieger@zeelandnet.nl). Daarin graag zoveel mogelijk details over wat nodig is: op welke dagen, de tijden, leeftijd kind en verder alles wat relevant lijkt te zijn. Ik kan dan in alle rust kijken of de opvangvraag in mijn rooster past.

Bijzonderheden locatie:
 • Gastouderopvang voor kinderen van 0 t/m 12 jaar
 • Erkend KIKI gastouder
 • Met de bakfiets de kinderen van school ophalen
 • Lekker veel naar buiten
 • Maakt graag samen uitstapjes
 • Geen huisdieren