Wat is het registratienummer (LRK) van de locatie waar mijn kind komt?
Ga naar de website van het Landelijk Register Kinderopvang. Hier vind je alle registratienummers per locatie.
De Rijksoverheid heeft besloten dat kinderopvanglocaties tot en met 7 februari 2021 gesloten zijn vanwege het coronavirus.
Alle locaties van Kinderopvang Walcheren zijn dus dicht. Zolang de opvang gesloten is, bieden we noodopvang aan en loopt de financiële compensatieregeling door.
Ga naar de website van het Landelijk Register Kinderopvang. Hier vind je alle registratienummers per locatie.
Kinderopvangorganisaties zijn wettelijk bevoegd en zelfs verplicht om ten behoeve van de kinderopvangtoeslag voor ouders te vragen naar hun burgerservicenummer (BSN) en dat van hun kind. Zij vragen die gegevens op zodat de Belastingdienst/Toeslagen de administratie van het aantal genoten opvanguren kan koppelen aan haar eigen gegevens. Soortgelijke bevoegdheden gelden overigens ook voor verhuurders in het kader van de huurtoeslag en voor zorgverzekeraars in het kader van de zorgtoeslag.
De genoemde organisaties mogen dat op grond van artikel 38 van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen en artikel 1a en 1b van het Uitvoeringsbesluit Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen.
Bekijk het actuele vakantierooster.
Het is mogelijk om de opvang tot 14.30 uur met een half uur (tot 15.00 uur) te verlegen. Voor het extra afgenomen half uur wordt het tarief voor verlengde opvang gehanteerd.
Voor ouders ZONDER cruciaal beroep geldt:
ALLEEN voor ouders met een cruciaal beroep geldt:
We beseffen ons dat het verwarrend kan zijn dat u flexibele opvang op verschillende manieren moet aanvragen. Dit heeft er echter mee te maken dat we noodopvang en flexibele opvang op een andere manier moeten registreren, zodat uw voorraad flexibele opvanguren kloppend blijft.
De ingeplande dagen zijn uit het systeem gehaald. Het ruilbeleid staat tijdens de sluiting ‘on hold’. Dat betekent dat er geen ruildagen worden opgebouwd en kunnen worden ingezet.
Ja:
Geen recht op toeslag
Ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag verzoeken we ook om hun facturen door te blijven betalen.
Meer informatie
Zie voor informatie van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ouders-scholieren-en-studenten-kinderopvang-en-onderwijs/ouders
Als je via het formulier op de website hebt doorgegeven dat jij en/of je partner een cruciaal beroep hebben, dan ontvang je van ons een (automatische) bevestiging. Heb je deze niet ontvangen? Bekijk dan je SPAM-box.
In deze bevestiging staat het volgende:
Kinderdagverblijf
VSO/BSO
Peutergroep
We zullen je aanvraag zo snel mogelijk verwerken. Zodra je aanvraag is verwerkt, ontvang je van ons een bevestiging.
Let op: het invullen van een noodopvangformulier hoef je alleen te doen als je op een andere dag (dan je vaste contractdagen) opvang nodig hebt of als je een flexibel contract hebt. Ga voor meer informatie naar: Ik heb doorgegeven dat ik een cruciaal beroep heb. Wat nu?
De reguliere kinderopvang (kinderdagverblijf, peutergroep en BSO) en gastouderopvang gaan dicht tot en met 7 februari 2021.
Ouders die geen cruciaal beroep hebben, kunnen hun kind dus niet naar de opvang brengen.
We zijn dicht, maar uiteraard bieden we weer noodopvang aan. Noodopvang is voor kinderen waarvan twee ouders/verzorgers werkzaam zijn in een cruciale beroepsgroep (zie www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ouders-scholieren-en-studenten-kinderopvang-en-onderwijs/cruciale-beroepen) en die niet zelf voor opvang kunnen zorgen. Als in een gezin één ouder een cruciaal beroep uitvoert, is het verzoek van de Rijksoverheid om zoveel mogelijk zelf de kinderen op te vangen. Lukt dit niet, dan is het ook mogelijk om noodopvang aan te vragen.
Als je recht hebt op noodopvang, vragen we je het volgende te doen:
Stap 1:
Stap 2:
Goed om te weten:
Komen jij en jouw kind(eren) terug uit een land met een oranje of rood reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vanwege het coronavirus, dan is het dringende advies voor ouders om 10 dagen in quarantaine te gaan. Dit geldt ook als het reisadvies tijdens je reis is veranderd naar oranje of rood.
Kinderen van 0 tot 13 jaar mogen zonder klachten naar de noodopvang, tenzij een huisgenoot corona-gerelateerde klachten heeft. Je mag je kind(eren) tijdens de 10 dagen thuisquarantaine niet zelf halen of brengen als je terugkomt uit een land met een oranje of rood reisadvies.
Kinderen tot en met groep 8 van de basisschool
Heeft je kind klachten die passen bij corona? Je kind kan getest worden. Laat je kind in ieder geval testen bij:
Je kunt een afspraak maken via 0800-1202. De GGD legt uit hoe kleine kinderen worden getest. Houd je kind thuis totdat de testuitslag bekend is.
Twijfel je over het maken van een testafspraak voor je kind van 0 t/m 6 jaar bij verkoudheidsklachten? Ook dan kun je bellen naar 0800-1202.
Verandering testbeleid kinderen
Het testbeleid voor kinderen is in januari 2021 aangepast. Kinderen onder de 12 hoefden meestal niet getest te worden. Door deze kinderen nu wel te testen, is beter te zien of de nieuwe variant van het coronavirus zich via kinderen verspreidt.
Meer info: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/kind-testen-op-corona
Een kind met hooikoorts mag naar de noodopvang, wanneer ouders aangeven dat de bijbehorende klachten herkenbaar zijn als normale hooikoortsklachten van het kind. Het is belangrijk dat je in gesprek gaat met de pedagogisch medewerkers van de locatie en de klachten specifiek omschrijft. Deze klachten worden vervolgens door een pedagogisch medewerker van de locatie genoteerd. Zo zijn ook de collega’s op de hoogte van de chronische klachten van het kind en hoeft je niet ten onrechte je kind op te halen met bekende klachten. Als het kind naast de bekende chronische klachten ook koorts krijgt, nemen we geen risico: je kind moet dan thuisblijven.
De eerste weken is het natuurlijk even wennen aan de nieuwe situatie, de groep en de medewerkers. Het afscheid nemen kan voor zowel kinderen als ouders moeilijk zijn. De pedagogisch medewerkers geven hierin ondersteuning en begeleiding.
De wenperiode start vanaf het moment dat de eerste dag in gaat. Wij richten ons bij alle opvangvormen op:
Als u graag wilt dat uw kind naar het kinderdagverblijf gaat, voordat u werkelijk moet gaan werken dan kunt u, indien de bezetting op de groep het toelaat, het contract 1 of 2 halve dagen eerder in laten gaan. Dit is mogelijk vanaf dat uw kind 6 weken oud is. Over deze halve dagen kunt kinderopvangtoeslag aanvragen.
Uit ervaring blijkt dat kinderen ongeveer 3 maanden de tijd nodig hebben om goed te wennen op een groep. Het ene kind went sneller dan het andere kind. Dit hangt vaak samen met hoe vaak een kind naar de opvang komt. Na de wenperiode van 3 maanden volgt er een evaluatiegesprek met de mentor van uw kind. Mocht na de eerste maand blijken dat uw kind niet kan wennen op de groep en is het voor uw kind beter om de opvang te beëindigen, dan kunt u contact opnemen met de mentor van uw kind. Deze zal de situatie bespreken met de vestigingsmanager.
Voordat de opvang start, maakt een pedagogisch medewerker van een opvanglocatie met u een afspraak voor het intakegesprek op de groep. Vaak gebeurt dit door de mentor van uw kind. Om ervoor te zorgen voor dat uw kind zich veilig en vertrouwd gaat voelen bij de opvang, wisselen u en de pedagogisch medewerker tijdens het intakegesprek informatie over uw kind uit. Op deze manier leert hij of zij uw kind alvast kennen. Dat helpt om de eerste periode zo soepel mogelijk te laten verlopen. Tijdens het intakegesprek maakt u ook kennis met andere pedagogisch medewerkers en worden de regels en gewoonten besproken, zoals het activiteitenaanbod en het pedagogisch handelen op de locatie. Ook worden er met u afspraken gemaakt over het wennen van uw kind op de groep.
Dat kan via deze site. Ga hiervoor naar inschrijven.
Bekijk ook ons stappenplan voor het inschrijven voor het kinderdagverblijf, de peutergroep of de BSO.
Je bent van harte welkom om onze locaties te bekijken. Ga naar rondleiding aanvragen of maak telefonisch een afspraak met de afdeling Klantadvies 0118-614 532.
Neem contact op met onze afdeling Financiën via 0118 – 62 85 03 en financien@skow.nl. Zij sturen je vervolgens per e-mail een verzoek toe om de incassomachtiging digitaal te ondertekenen.
Digitaal ondertekenen kan 24/7, op je computer of je smartphone, wanneer het jou uitkomt. Via de ondertekenservice van ondertekenen.nl zet je veilig en snel je handtekening onder de incassomachtiging. Je privacy wordt gewaarborgd, je gegevens zijn alleen in te zien door Kinderopvang Walcheren. En je ontvangt direct de bevestiging dat het is geregeld. Snel, makkelijk en veilig!
Peutergroepen zijn 40 weken per jaar open. De totale kosten voor 40 weken worden verspreid over 12 maanden gefactureerd.
Na beëindiging van de arbeidsovereenkomst heb je in veel gevallen nog enige tijd recht op kinderopvangtoeslag. Ga naar de site van de belastingdienst voor meer informatie.
Ja, hier helpen we je graag bij. Neem hiervoor contact op met de afdeling Financiën (financiën@skow.nl of 0118 – 62 85 03).
We sturen geen facturen per post, vanuit milieuoogpunt en omdat het efficiënter en kostenbesparend werkt. Kinderopvang Walcheren stuurt klanten een e-mail dat hun factuur klaarstaat in het ouderportaal Mijn KOW. In dit portaal vind je alle facturen en jaaropgaven overzichtelijk bij elkaar.
Log direct in bij Mijn KOW.
Bekijk een voorbeeld van de maandelijkse factuur van KOW.
De kosten voor kinderopvang zijn inkomensafhankelijk. Het doel hiervan is om kinderopvang voor elk gezin betaalbaar te houden. Als jij en je partner allebei werken of een erkende opleiding volgen, kunnen jullie kinderopvangtoeslag aanvragen. Ga naar de KOW Rekentool om direct je netto kosten uit te rekenen. Je kunt ook onze prijslijsten bekijken.
Bekijk de prijslijsten. Je kunt eenvoudig de kosten van kinderopvang in jouw situatie uitrekenen met de KOW Rekentool.
Je kunt opvang opzeggen via Mijn KOW of per e-mail (klantadvies@skow.nl). We hanteren een opzegtermijn van 1 maand, wanneer aan de minimale afname van 3 maanden is voldaan. Je ontvangt een bevestiging van de aangevraagde beëindiging.
Log direct in bij Mijn KOW.
Alle wijzigingen dienen via Mijn KOW of per e-mail doorgegeven te worden aan de afdeling Klantadvies. Het e-mailadres is klantadvies@skow.nl.
Log direct in bij Mijn KOW.
Bij vermindering van dagen en/of uren wordt 1 maand opzegtermijn gehanteerd, na een minimale afname van 3 maanden. Je ontvangt een bevestiging van de aangevraagde wijziging.
Kinderopvang Walcheren vindt het belangrijk om altijd een telefoonnummer van ouders te hebben, zodat er bij bijzonderheden contact opgenomen kan worden. Daarom kun je wel nieuwe nummers toevoegen, maar niet verwijderen. Indien je wilt dat wij een nummer verwijderen, kun je contact opnemen met de afdeling Klantadvies (klantadvies@skow.nl).
Het is niet mogelijk om via het ouderportaal je e-mailadres aan te passen. Je kunt dit doorgeven via klantadvies@skow.nl.
Dit verschilt per contract:
Je kunt via Mijn KOW je contract structureel uitbreiden. Als je bij ‘Opvang’ klikt op het tabblad ‘Overeenkomsten’ kun je je huidige contract uitbreiden. Onderin klik je op ‘Uitbreiding van opvang aanvragen’ of daaronder op een andere opvangvorm. Hier kun je je verzoek indienen. Je aanvraag komt vervolgens bij onze afdeling Klantadvies binnen om verder verwerkt te worden.
Het is niet mogelijk om via Mijn KOW incidenteel extra opvang aan te vragen. Je kunt dit aanvragen via www.extraopvangbijkow.nl.
Klik op het tabblad ‘Opvang’ en vervolgens op ‘Overeenkomsten’. Klik vervolgens op ‘Uitbreiding huidige locatie’ en geef in de opmerkingen aan welke dagen je wilt wisselen. Let op: het is niet nodig om de opvang op te zeggen via de knop ‘(Deel) Opzegging doorgeven’.
Dit kun je doen onder het tabblad ‘opvang’ en vervolgens onder ‘overeenkomsten’. Klik vervolgens op ‘(Deel) Opzegging doorgeven’ om structureel opvang te beëindigen.
Als je hebt afgemeld, kun je niet meer aanmelden. Als je je kind toch weer wilt aanmelden, kun je contact opnemen de extra-opvangcoördinator via extraopvang@skow.nl.
Het is mogelijk om je kind af te melden, bijvoorbeeld bij ziekte. Je doet dit bij het tabblad ‘Opvang’ op een opvangdag te klikken. Je krijgt dan de mogelijkheid om je kind af te melden. Het vakje wordt dan oranje.
Kinderopvang Walcheren vindt het belangrijk dat pedagogisch medewerkers tijd besteden aan de kinderen. Daarom kan het voorkomen dat pedagogisch medewerkers niet direct een activiteit op Mijn KOW plaatsen, maar dat zij dit later op een rustiger tijdstip doen. Het is dus mogelijk dat je om 16.00 uur een berichtje ziet dat je kind van 13.00 tot 15.00 uur geslapen heeft.
We vinden het belangrijk dat de pedagogisch medewerkers op de groep zo veel mogelijk tijd aan de kinderen besteden. Daarom zullen zij alleen de belangrijkste activiteiten of gebeurtenissen op Mijn KOW zetten. Bij baby’s zullen we uitgebreider verslag doen. Als het kind ouder wordt en op de gebruikelijke momenten eet en drinkt, worden alleen bijzonderheden vermeld.
Wellicht meldt u langer dan 30 dagen van tevoren af? Het systeem is zo ingesteld dat u een dag maximaal 30 dagen van tevoren kan afmelden.
Je kan zelf je kind afmelden via het ouderportaal Mijn KOW of via de app. Dit hoeft niet voor een bepaalde tijd. Afmelden kan maximaal 30 dagen van tevoren. Als dit niet lukt of als pas op de dag zelf bekend is dat je kind niet komt, kan de pedagogisch medewerker van de groep je kind ook afmelden.
Een ruildag kan alleen worden aangevraagd via het formulier op www.extraopvangbijkow.nl.
Ruilen kan alleen als er plaats is op de groep en er geen extra pedagogisch medewerker hoeft te worden ingezet. Enkele locaties zitten vol doordat de vraag naar onze kinderopvang groot is. Daarom kunnen we niet garanderen dat we aan de ruilvraag kunnen voldoen.
Het volgende is mogelijk:
Je hoort circa 7 dagen van tevoren of de ruildag gehonoreerd wordt. We houden deze termijn aan, omdat eerst de aanvragen voor flexibele opvang en extra opvang tegen betaling worden behandeld.
De ruiltermijn is 3 maanden na de dag dat je kind niet is geweest en 1 maand vooraf. Het moment van afmelden is niet relevant. Indien je tijdig afmeldt, komen er plaatsen beschikbaar voor ouders die extra opvang willen afnemen of dagen willen ruilen.
Indien de opvang later in het jaar start, wordt het aantal ruilbeurten naar rato berekend.
Voor het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang geldt dat er maximaal 8 keer per kalenderjaar kan worden geruild (ongeacht het aantal dagen dat er wordt afgenomen). Voor de peutergroep is dit maximaal 4 keer per jaar.
Met vrije uren/dagen van school worden uren bedoeld waarop leerlingen vrij zijn, doordat de school incidenteel (eerder) vrij is. Bijvoorbeeld een extra vrije dag voor of na een vakantie, een brugdag of op Goede Vrijdag. Of dat de school eerder vrij is vanwege bijvoorbeeld een viering, sportdag of schoolreis. Dat de school incidenteel vrij is, dient door school naar ouders en KOW gecommuniceerd te zijn.
Opvang tijdens vrije uren van school zit niet standaard in een standaardcontract of schoolwekencontract. Je kunt je kind wel vanaf de reguliere tijd naar de BSO brengen. Dus: als je kind normaal gesproken om 15.00 uur naar de BSO komt, is hij of zij op een vrije middag van school ook vanaf 15.00 uur welkom.
Als je kind niet komt, meld je kind dan af via Mijn KOW.
Wil je je kind graag langer dan de reguliere tijd naar de BSO brengen? Dan kun je extra opvang aanvragen via www.extraopvangbijkow.nl. Je kunt hiervoor een ruildag inzetten of extra opvang tegen betaling aanvragen. Je kunt ook op deze manier opvang aanvragen als vrije uren niet op een vaste contractdag vallen.
Als je een vakantie-/studiedagencontract hebt, kun je opvang aanvragen via een formulier op www.extraopvangbijkow.nl. Op deze pagina vind je een informatiesheet met uitleg over de werkwijze.
Onder vakantieweken verstaan we 12 schoolvakantieweken, zoals benoemd in artikel 1 van de Algemene Voorwaarden van Kinderopvang Walcheren.
Op vaste contractdagen gaan we ervan uit dat je kind naar de BSO komt. Kom je zoon of dochter niet? Meld dan tijdig af.
Als je je kind een dag extra wil brengen tijdens de vakantie, dan kun je extra opvang aanvragen via www.extraopvangbijkow.nl. Je kunt hiervoor een ruildag inzetten of extra opvang tegen betaling aanvragen. Let op: je kunt een ruildag inzetten voor een product met hetzelfde of minder aantal uren. In het laatste geval vervallen de overige uren.
Opvang tijdens vakantieweken zit niet in je contract. Als je je kind wel een keer wil brengen tijdens de vakantie, dan kun je opvang aanvragen via www.extraopvangbijkow.nl. Je kunt hiervoor een ruildag inzetten of extra opvang tegen betaling aanvragen. Je kunt een ruildag inzetten voor een product met hetzelfde of minder aantal uren. In het laatste geval vervallen de overige uren.
Een studiedag is een vooraf door de school vastgestelde en naar ouders en KOW gecommuniceerde studiedag.
Als de studiedag van school op een vaste contractdag valt, dan gaan we ervan uit dat je kind naar de BSO komt. Op een vaste contractdag kost dit niets extra.
Als je kind niet komt, meld je kind dan tijdig af.
Als de studiedag niet op een vaste contractdag valt, dan kun je extra opvang aanvragen via www.extraopvangbijkow.nl. Je kunt hiervoor een ruildag inzetten of extra opvang tegen betaling aanvragen.
Opvang tijdens studiedagen van school zit niet standaard in dit contract. Je kunt je kind wel vanaf de reguliere tijd naar de BSO brengen. Dus: als je kind normaal gesproken om 15.00 uur naar de BSO komt, is hij of zij op een studiedag ook vanaf 15.00 uur welkom.
Als je kind niet komt, meld je kind dan af via Mijn KOW.
Wil je je kind graag langer dan de reguliere tijd naar de BSO brengen? Dan kun je extra opvang aanvragen via www.extraopvangbijkow.nl. Je kunt hiervoor een ruildag inzetten of extra opvang tegen betaling aanvragen. Je kunt ook op deze manier opvang aanvragen als een studiedag niet op een vaste contractdag valt.
Deze werkwijze is voor klanten van de volgende locaties in Oost-Souburg: kinderdagverblijf Dol-fijn, BSO Zandbank, BSO Schatduikers en BSO Parelvangers.
Ouders die nog niet via Mijn KOW inschrijven, krijgen tijdens de intake uitleg over de manier van aanvragen. Dit verschilt namelijk per locatie.
Wijzigen of annuleren van de ingevulde uren kan tot 14 dagen voor de betreffende datum. Stuur hiervoor een mail naar extraopvang@skow.nl. Bij afmelden binnen 14 dagen gaan de uren van de contracturen af. Indien deze al verbruikt zijn, worden de uren in rekening gebracht. Ruilen is niet mogelijk.
Heb je een vraag?
Wij helpen graag!