Dit krijg je terug

De meeste ouders hebben recht op kinderopvangtoeslag. Oftewel: de overheid betaalt mee. Hoe hoog jouw toeslag is, hangt af van je salaris, het aantal uur dat je werkt en het aantal kinderen. De netto kosten, dus wat je uiteindelijk zelf voor de opvang betaalt, zijn voor ieder gezin anders. Gelukkig bereken je met onze KOW Rekentool snel en eenvoudig hoeveel dat is. Dan weet je waar je aan toe bent, wel zo handig!

Aanvragen: wacht niet te lang

Je kan kinderopvangtoeslag aanvragen als je je contract bij KOW hebt getekend. Je weet dan de startdatum, het definitieve aantal uur, de uurprijs en het LRK-nummer van jouw locatie. Dat zijn de gegevens die je nodig hebt om jouw toeslag aan te vragen via Mijn Toeslagen. Doe dit binnen drie maanden nadat de opvang is gestart, anders loop je geld mis.

Wijzigingen: voorkom verrassingen

Verandert er iets in jouw situatie? Gaat je kind bijvoorbeeld van het kinderdagverblijf naar de BSO? Wijzigt het uurtarief of jouw inkomen? Neem je meer of minder opvanguren af? Of stopt de opvang? Vergeet dat dan niet door te geven aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

Handige app!

Wist je dat de Belastingdienst een app heeft voor het bekijken én wijzigen van kinderopvangtoeslag? Je kunt er wijzigingen doorgeven zoals:

  • ander aantal opvanguren of uurtarief. Handig als je extra opvang afneemt!
  • andere opvang of nieuwe opvang (ook voor een broertje of zusje).
  • ander inkomen van jezelf of je partner.
  • als de opvang van je kind stopt.

Je krijgt met de app inzicht in je persoonlijke situatie én ontvangt berichten over je kinderopvangtoeslag. De app is heel handig in gebruik. Probeer hem ook!

Vragen over kinderopvangtoeslag

  • Heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

    Als jij en je partner allebei werken en/of een erkende opleiding, inburgeringscursus of traject naar werk volgen, heb je recht op kinderopvangtoeslag. Twijfel je? Op de website van de Belastingdienst kun je nagaan of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.

  • Hoeveel kinderopvangtoeslag krijg ik?

    Hoe hoog jouw toeslag is, hangt af van je salaris, het aantal uur dat je werkt en het aantal kinderen. De netto kosten, dus wat je uiteindelijk zelf voor de opvang betaalt, zijn voor ieder gezin anders. Gelukkig bereken je met onze KOW Rekentool snel en eenvoudig hoeveel dat is.

  • Kan iemand me helpen bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag?

    Zeker, we helpen je graag. Neem hiervoor contact op met de afdeling Financiën via 0118 – 62 85 03 of stuur een bericht naar financien@skow.nl.

  • Kan ik mijn kinderopvangtoeslag rechtstreeks op de rekening van KOW laten storten?

    Ja, het is mogelijk om kinderopvangtoeslag direct op de rekening van Kinderopvang Walcheren te laten storten. Dit heeft als voordeel dat wij maandelijks uitsluitend jouw eigen bijdrage incasseren in plaats van het gehele factuurbedrag. Wil je dit ook? Dan kun je dit doorgeven via Mijn Toeslagen.

  • Ontvang ik kinderopvangtoeslag als ik niet werk?

    Wanneer je stopt met werken, heb je nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag. Dit geeft je de tijd om te solliciteren en zo kan de opvang voor je kinderen gewoon doorgaan. Wanneer je een nieuwe baan hebt gevonden, verandert waarschijnlijk ook je verzamelinkomen en/of het aantal uur dat je werkt. Geef dat dan door aan de Belastingdienst. Heb je na 3 maanden nog geen nieuwe baan gevonden? Ook dan geef je dat door aan de Belastingdienst.  Want je wilt voorkomen dat je te veel ontvangen toeslag later moet terugbetalen. Op de website van de Belastingdienst vind je alle informatie hierover.

  • Waarom heeft KOW mijn BSN (burgerservicenummer) nodig?

    Kinderopvangorganisaties zijn wettelijk bevoegd en zelfs verplicht om ten behoeve van de kinderopvangtoeslag voor ouders te vragen naar hun burgerservicenummer (BSN) en dat van hun kind. We vragen die gegevens op zodat de Belastingdienst/Toeslagen de administratie van het aantal opvanguren kan koppelen aan haar eigen gegevens. Soortgelijke bevoegdheden gelden overigens ook voor verhuurders in het kader van de huurtoeslag en voor zorgverzekeraars in het kader van de zorgtoeslag.

    De genoemde organisaties mogen dat op grond van artikel 38 van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen en artikel 1a en 1b van het Uitvoeringsbesluit Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen.

Hulp nodig?

Kun je wel wat extra hulp gebruiken bij het aanvragen of wijzigen van je kinderopvangtoeslag? Geen probleem, wij helpen je. Neem hiervoor contact op met de afdeling Financiën via 0118 – 62 85 03.