verhaal

‘Als je voor het eerst binnenstapt, weet je niet wat je ziet’

Ouders over gastouderopvang

Esther werkt als administratief medewerkster en planner bij Laroes Loodgieters en Installateurs, waar haar partner Jan mede-eigenaar is. Samen hebben ze twee zoons: Milan (7) en Levi (3). Ze wonen met z’n vieren in Vlissingen, naast de zaak. In de buurt zit gastouder LynnenLein waar Levi drie dagen per week naartoe gaat.

“Levi is een lieve en actieve peuter die graag wordt uitgedaagd. Toen hij 1,5 jaar was, merkten we dat hij behoefte had aan een meer prikkelende omgeving en spelen met andere kindjes. Tegelijkertijd had ik de wens om meer uren te gaan werken. Iemand op de school van Milan gaf me de tip om eens bij LynnenLein te kijken. Dat zou wel wat voor ons zijn. En ze had gelijk: toen ik kennismaakte met gastouder Marjolein was ik meteen om. Wat een geweldige vrouw!

Marjolein heeft een drive-inwoning aan de rand van de wijk Lammerenburg. Als je het onderste deel van de woning binnenstapt, weet je niet wat je ziet. Ik had altijd het beeld bij een gastouder van een klein hoekje met speelgoed. Maar Marjolein heeft letterlijk een mini-kinderdagverblijf in haar huis ingericht! Met meerdere leuke speelhoeken, een mini-bibliotheek, een grote kastenwand met geordende bakken Duplo, treinen, Toet Toet Auto’s, knutselspullen en puzzels én een buitenruimte met een speelhuisje en glijbaan, waar zelfs speciale rubberen tegels onder liggen.

Marjolein heeft letterlijk een mini-kinderdagverblijf in haar huis ingericht.

Marjolein is een warme en lieve gastouder met oprechte aandacht voor de kinderen. En dat laatste is voor mij heel belangrijk. Een ruimte kan nog zo leuk zijn, maar een kind moet en wil gezien worden. Marjolein ‘leest’ de kinderen als de beste. Als ik ’s ochtends met Levi binnenkom, weet zij bij wijze van spreken al welk boek hij wil lezen en wat voor beleg hij op z’n boterham wil. Ze kent alle kleine karaktertjes door en door en weet heel goed welke activiteiten bij welk kind passen. Levi is bijvoorbeeld dol op spelletjes spelen, zoals memory. Maar ze zal hem ook altijd stimuleren om nieuwe dingen te ontdekken. Laatst kreeg ik een hele leuke foto toegestuurd: de kinderen zaten op een rij en ieder kind had een pop voor zich. Deze poppen hadden klittenband waardoor je ze makkelijk kleren aan kan trekken door er kledingstukjes op te plakken. Marjolein leert de kinderen zo op een hele leuke manier over aankleden: ‘Wat trekken we eerst aan? Het is koud, zullen we sokken aandoen? Wat mist er nu nog?’ Ik vind het ook heel fijn dat ze regelmatig uitstapjes maken. Marjolein is daar ook helemaal op voorbereid. Ze heeft een grote bakfiets en een kiddybus. Dat laatste is een grote wandelwagen waarin zes kinderen kunnen. Ze leven zich uit in speeltuintjes in de wijk, bezoeken de moestuin van Marjolein of gaan naar een boer in de buurt om appels te plukken.

Het is gebruikelijk dat de kinderen bij Marjolein gezamenlijk ontbijten met een boterham. Dat ziet er altijd heel gezellig uit, al die kleintjes aan tafel. Thuis ontbijt Levi niet zo goed; ik kan me niet herinneren wanneer hij voor het laatst een hele boterham op heeft. Maar bij Marjolein eet hij er met gemak één of twee.

Marjolein is een warme en lieve gastouder met oprechte aandacht voor de kinderen.
Esther, mama van Levi,

Marjolein is een gastouder die vernieuwend is en meegaat met haar tijd. Ze doneert regelmatig speelgoed aan een goed doel en koopt dan weer nieuwe dingen voor de kinderen. Dit jaar was Moppereend het prentenboek van het jaar. Marjolein haalt het dan meteen in huis. Levi vond het zo’n leuk boek dat hij het er nu nog over heeft!

Over een half jaar gaat Levi naar de basisschool. Naar Het Kompas in Oost-Souburg waar Milan al in groep 4 zit. Levi is er ook wel aan toe, want hij loopt voor in zijn ontwikkeling en zijn beste vriendjes van de opvang hebben laatst ook afscheid genomen om naar school te gaan. Je merkt dat hij nu de oudste is en opnieuw aansluiting moet vinden bij de jongere kinderen.

Marjolein voelt dat goed aan en betrekt hem bij wat ze doet. Zo is er sinds kort een nieuwe baby. Baby Milan, dezelfde naam als zijn broer. Dat vindt Levi grappig. Hij vindt het heel leuk om Marjolein te helpen bij het verzorgen van Milan. Het blijft bijzonder om mijn kleine jongen zo snel zo groot te zien worden. En ik ben blij dat Marjolein daar een grote rol in speelt.”