Kinderopvang Walcheren

Maak van voorlezen een feestje!

23 januari 2019

Wist je dat voorlezen niet alleen heel gezellig, maar ook super leerzaam en goed is voor de ontwikkeling van kinderen? Dagelijks minstens 15 minuten voorlezen draagt bij aan de taalvaardigheid, woordenschat en het inlevingsvermogen. Bovendien is voorlezen goed voor de band met je kind en hebben ze later minder moeite om zelf te leren lezen. Het schijnt zelfs dat ze er beter van gaan slapen. Kortom: nadelen aan voorlezen? Die zijn er niet!

 

Van 23 januari tot en met 2 februari 2019 vinden De Nationale Voorleesdagen plaats. In deze periode wordt nogmaals duidelijk waarom voorlezen zo ontzettend belangrijk is. Kinderopvang Walcheren hecht veel waarde aan het belang van voorlezen. Daarom wordt op de locaties regelmatig een boek opengeslagen. Van Jip en Janneke tot Dikkie Dik en van Nijntje tot Rupsje Nooit Genoeg… de kinderen krijgen er geen genoeg van.

 

Zin gekregen om je kind (nóg meer) voor te lezen? Hieronder vind je tips die je helpen voorlezen nóg leuker te maken!

1. Kies het juiste boek

Als je in de boekenwinkel of bibliotheek staat, is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe kies je dan het juiste boek? Een goede tip is om voor een boek te gaan dat aansluit bij de beleveniswereld van je kind. Is er een broertje of zusje op komst? Is je kind bezig met potjestraining of gaat het voor het eerst naar de basisschool? Dit zijn goede gebeurtenissen waar je jouw keuze op kunt baseren.

2. De voorbereiding

Begin niet direct met voorlezen, maar bekijk eerst samen de kaft. Wat is er te zien? Waar zou het verhaal over kunnen gaan? Vaak is dit al net zo leuk als het voorlezen zelf.

3. Doe niet te gek met stemmetjes

Bij voorlezen denk je al snel dat je voor ieder karakter een andere stem moet gebruiken. Nergens voor nodig! Het is veel belangrijker dat je duidelijk articuleert, je je kind regelmatig even aankijkt en je langzaam voorleest. Je kind begrijp het verhaal dan beter en leert op deze manier beter nieuwe woorden.

4. Laat je kind het verhaal vertellen en voorspellen

Om je kind meer bij het verhaal te betrekken en het de fantasie te laten gebruiken, kun je tijdens het voorlezen vragen hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Vaak komen hier de leukste verhalen uit en leren ze meteen om in het dagelijks leven ook naar oplossingen voor problemen te zoeken. Vertelt je kind iets onder het verhaal? Maak daar gebruik van, misschien kan je kind meepraten uit eigen ervaring. Daarnaast zorgt het laten herhalen van het verhaal na afloop ervoor dat je kind het verhaal nog beter begrijpt.

5. Je kind wil het verhaal van Dikkie Dik voor de tiende keer horen

En nog steeds verveelt het verhaal je kind niet. De eerste keer is het verhaal compleet nieuw, de keren daarna zal je kind steeds nieuwe details ontdekken, waardoor het hetzelfde boek nogmaals lezen helemaal niet erg is. Voor jou hoeft het niet saai te zijn: verzin na het lezen steeds een ander onderwerp dat jullie samen bespreken.

6. Kinderen worden gratis lid bij de bieb

Om het lezen bij kinderen t/m 18 jaar nog meer te stimuleren (en omdat lezen natuurlijk gewoon súperleuk is!), kunnen zij gratis lid worden van de bibliotheek. Schrijf je je kind in tijdens De Nationale Voorleesdagen, dan krijgt hij/zij een welkomstcadeautje! Dit jaar is dat het voorleesknuffeltje Harry, de hoofdpersoon uit ‘Een huis voor Harry’, het prentenboek van 2019.

 

Veel voorleesplezier!

Heb je een vraag?
Wij helpen graag!

Ga naar contact
Nu ook via Whatsapp!