Kinderopvang Walcheren

Hoe wordt vanaf 2022 het aantal contracturen voor de BSO berekend?

Het verschilt per contract wanneer je kind recht op opvang heeft:

  • Bij een standaardcontract komen kinderen op schooldagen, in vakantiedagen én tijdens studiedagen en vrije uren van school.
  • Bij een schoolwekencontract komen kinderen op schooldagen én tijdens studiedagen en vrije uren van school. Dus niet tijdens vakantiedagen.

Elke maand hetzelfde aantal uur

Een vakantiedag of studiedag is meer uur dan een normale schooldag. Het kan dus zijn dat je kind de ene maand meer opvang afneemt dan de andere maand. Voor het gemak berekenen we elke maand hetzelfde aantal uur. Hierdoor heb je elke maand dezelfde factuur en hoef je niet telkens de kinderopvangtoeslag te wijzigen.

Studiedagen en vrije uren

De opvang voor studiedagen en vrije uren van school wordt op jaarbasis verrekend. We hebben een gemiddeld aantal uur van 8,4 uur per jaar vastgesteld, als je 1 dag opvang afneemt. Deze 8,4 uur betaal je gespreid over 12 maanden. Als je 2 opvangdagen afneemt, verdubbelt dit aantal minuten. Uiteraard kun je hierover ook kinderopvangtoeslag aanvragen.

 

Deze berekening is als volgt tot stand gekomen:

  • Wettelijk is vastgesteld dat een school 7 studiedagen per jaar heeft.
  • Bij de meeste scholen vinden studiedagen telkens op andere dagen plaats. 7 studiedagen gedeeld door 5 schooldagen = 1,4 studiedag per jaar.
  • Gemiddeld heeft een ouder op een studiedag 6 uur opvang meer nodig dan op een gewone schooldag.
  • 6 x 1,4 dag per jaar = 8,4 uur per jaar. Deze 8,4 uur wordt op jaarbasis verrekend.
  • 8,4 uur per jaar gedeeld door 12 maanden = 42 minuten per maand.

De vrije uren van school zitten wel in het contract, maar worden niet meegenomen in de berekening. Dit is dus een voordeel voor ouders.

Vakantiedagen

Bij een standaardcontract zijn vakantiedagen inclusief. Een schooljaar heeft 12 vakantieweken. Voor een vakantiedag rekenen we een hele dag opvang. Deze opvanguren worden op jaarbasis verrekend. Om hoeveel uur dit exact gaat, hangt af van de start- en eindtijd van je contract.

 

 

Heb je een vraag?
Wij helpen graag!

Ga naar contact
Nu ook via Whatsapp!