Kinderopvang Walcheren

Buitenpretjes!

9 juni 2021

Vandaag is het nationale buitenspeeldag. Bij KOW spelen we heel graag met kinderen buiten. Dat is niet alleen leuk, maar ook heel goed voor kinderen. Latoya Beekmans, pedagogisch beleidsmedewerker én coach Gezonde Kinderopvang, legt uit waarom.

 

“Buitenspelen biedt tal van voordelen. Het is goed voor de weerstand van kinderen en zorgt ervoor dat ze voldoende vitamine D opdoen. Bovendien stimuleert het verschillende ontwikkelingsgebieden.”

Goed voor de motoriek

“Buiten heb je de ruimte om te rennen, te klimmen, te fietsen of te voetballen; dingen die je binnen niet doet. Kinderen doen buiten dus andere bewegingen. Zo ontwikkelen ze spelenderwijs hun spierkracht, motoriek, behendigheid en het inschatten van risico’s, waardoor ze minder snel vallen. Én dat is weer goed voor het zelfvertrouwen.”

Positief voor de hersenontwikkeling

“Tijdens het rennen, springen en rollen kunnen kinderen lekker hun energie kwijt en maken ze tegelijkertijd hun hoofd leeg. Ook blijkt dat buitenspelen een positief effect heeft op het concentratievermogen en de leerprestaties van kinderen.”

Stimulans voor de creativiteit

“Buiten ontdekken kinderen nieuwe dingen. Een pissebed op de grond, een mooi gekleurde bloem of plassen om in te stampen. Zeker als de seizoenen wisselen, zorgt dat weer voor nieuwe ontdekmomenten. Zoals dennenappels en vallende bladeren in de herfst en sneeuw in de winter. Zelfs voor baby’s valt er buiten al van alles te ontdekken, zoals hoe zand tussen je vingers voelt en hoe bladeren waaien door de wind. Al die ontdekkingen, prikkelen de fantasie van kinderen en maakt ze creatief. Voor de meeste volwassenen is een tak gewoon een tak. Maar voor kinderen kan een tak een gitaar, zwaard of hengel zijn, waarmee ze hun eigen fantasiespel maken.”

Belangrijk voor de sociale vaardigheden

“Buiten kunnen kinderen vrij spelen. Vaak zoeken ze elkaar dan op. Dit is goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Want gezellig samen spelen, vraagt om overleggen, rekening houden met elkaar, afspraken maken en ruzies bijleggen. Van deze vaardigheden hebben ze hun leven lang profijt.”

Speel lekker samen

“Wat ik zelf als ouder ook merk, is hoe leuk kinderen het vinden om samen met hun vader en moeder buiten te spelen. Verstoppertje spelen, zandtaartjes bakken of dollen op de trampoline; het maakt eigenlijk niet uit wat je doet. Je geeft het goede voorbeeld en kinderen leren van jou. Bovendien heb je plezier met elkaar. Zo versterk je je band met je kind. Dus: allemaal naar buiten en geniet ervan!”

Heb je een vraag?
Wij helpen graag!

Ga naar contact
Nu ook via Whatsapp!