Kinderopvang Walcheren

20 jaar terug in de tijd

7 oktober 2020

Dat het er in de kinderopvang twintig jaar geleden anders aan toeging; dat weet pedagogisch medewerker Lenny Stenvert maar al te goed. Ze werkt al 23 jaar in de kinderopvang. Ze vertelt:

 

“Wippers stonden gewoon op tafel; we zagen het gevaar er niet van. Je zat er tenslotte bij. Net als bij de hete thee en koffie die klaarstond voor de ouders. Gezellig een kopje voordat de ouder ging werken. Een technische dienst kenden we toen nog niet. Schilderen deden we zelf. Soms zelfs tijdens werktijd. Boodschappen trouwens ook. Op sommige dagen was het zo rustig; dan had je maar één kind. Die nam je mee naar het strand. En als service van de zaak bracht je hem thuis en dronk je nog even een bakje thee bij de ouders.”

 

“Ook poetsten we de tanden van kinderen na het eten. Overal stonden bekertjes met tandenborstels en tandpasta. Tot we leerden dat twee keer per dag voldoende is en dat thuis kon. We kookten zelf voor de kinderen die tot laat bleven. Culinaire hoogstandjes als pasta met knakworst. En als je het echt spannend wilde maken, deed je er ketjap manis door. Of je nam een restje mee van thuis.”

“We stuurden kinderen om de haverklap naar huis. Ontstoken ogen? Naar huis! Koorts? Naar huis! Waterpokken? Naar huis! Maar toen kwamen er richtlijnen van het Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding en werd duidelijk welke kinderziektes er waren en wanneer kinderen wel of niet thuis moesten blijven.”

 

“Wat zijn we gegroeid in al die jaren. Veel professioneler, bewuster en vakkundiger. Dat is maar goed ook. Toch verlang ik soms terug naar de tijd waarin alles kon en niets gek was. Het allerbelangrijkste is dat we werken met ons hart; iets wat we toen deden en nog steeds elke dag doen.”

Heb je een vraag?
Wij helpen graag!

Ga naar contact
Nu ook via Whatsapp!